Det stormar kring Leung

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving
Huj vad tiden går! Idag har jag för första gången besökt Hong Kong University.

Runt 20 olika byggnader som alla har mellan 6 och 12 våningar utgör själva campus, som är beläget på en kraftig slänt nedanför Victoria Peak. Jag och Tanja yrade omkring bland lektionssalar och caféterior ett bra tag innan vi hamnade vid rätt reception och jag kunde registrera mig som student.Mitt första intryck var väldigt positivt, då de var proffsiga vid registreringen och de studenter vi träffat när vi yrat runt var öppna och hjälpsamma.På kursmötet senare på eftermiddagen träffade jag en kanadensare vid namn Kelly som var minst lika vilsen som jag. Hon hade inte registrerat sig ännu och muttrade bittra ord om att hon hade missat den informationen.

Jag hjälpte henne till vårt Department Office så att hon fick några viktiga välkomst-dokument och kunde orientera sig på Campus lite bättre. Imorgon är det ”upprop” för oss utbytesstudenter på alla fakulteterna och det ska bli spännande att se vilka vi utbytesstudenter är som ska vara här under våren. Pirrigt!

Annars är det mycket politik i Hongkong just nu. Den sittande VD:n (eller borgmästaren/premiärministern) Leung anklagas för byggfiffel. Förra året gick han till val genom att bland annat politiskt smutskasta sina motkandidater och hävda att de ägde fuskbyggda hus. Nu har det kommit fram att Leung själv bor och äger ett fuskbyggt hus, och därför blev det polsk riksdag i den lagstiftande församlingen i går när Leung skulle försvara sig offentligt.

Jag och Tanja satt och väntade på en färja till Kowloon när plötsligt alla hongkongeser rusade mot TV-skärmarna för att se när oppositionen kastade flygblad och höll upp dockor förställande Leung med Pinocchio-näsa. Enligt en hongkonges vi träffade på bussen idag är det mycket nära att Leung avsätts för att inte ha följt lagen. Återkommer när det hela utvecklats mer.

Något annat som är väldigt fascinerande är den hongkongesiska byggkonsten. Arbetsmiljöverket hade fått krupp om de fick se de bamburör som ihopsurrade med tejp eller läderskärp utgör byggnadsställningar till skyskraporna i stan. Bamburören är inte ens fastgjorda i marken, utan står med endast en spets ned i asfalten.

Tänk om delar av Sverigedemokraterna börjat mucka med Soran Ismail i Hongkong istället för på Kungsgatan den där sommarkvällen 2010. Bamburörs-Erik låter ju inte lika häftigt som Järnrörs-Erik liksom.
Bamburör i egenskap av byggnadsställning

Idag var även jag och Tanja på IKEA en sväng och köpte prylar till mitt lilla spartanska rum. Diskborstar, handdukar, lakan, lampa, tallrikar, glas, bestick och mycket mer fick inhandlas, för det CEDAR (studentorganisationen jag hyr av) bjuder på är vångingssäng, skrivbord, stol och garderob. Sedan har jag i och för sig eget ”kök” (ja, en gasolplatta och en vask) och tvättmaskin (lyx!), så jag ska kanske inte klaga.
Pokfield Road Residences är tydligen främst till för Postgraduate (och då kan man ju fråga sig vad jag gör här?) och har därför inte gemensamt kök eller något vidare samlingsrum. Däremot ska jag dela rummet med en annan kille som också läser vid Department of Social Science, men han har inte dykt upp än. Hoppas han gillar kastrullsettet ANNONS och matlådorna JÄMKA så att vi kan dela på grejerna.Igår besökte vi Kowloon Park, en fin liten grön oas på norra sidan av Hongkong som påminde lite om New Yorks Central Park (mest för att det var massor av skyskrapor runt om, annars är likheterna ganska få. Men ändå!). Där tittade vi på sköldpaddor i damm, beskådade aror i bur och lät oss imponeras av en äldre man som övade krigskonst med sitt svärd.

Enligt en utställning i parken är Hongkong världskänt för sina serier. Längs en av gatorna stod de allra kändaste seriefigurerna som statyer, och dessvärre kände jag inte igen en enda av dem.

Nu ska jag packa upp det sista ur resväskan. Hörs!