Tre veckors lånetid på slagborrar

- in Krönikor
@Philip Stålhandske

Ett bibliotek är en fantastisk plats, för den som tycker rätt sorts saker är kul. Men kanske utnyttjar vi inte allt de skulle kunna vara. Philip Stålhandske tänker sig ett bibliotek utan en så snäv syn på nöje.

 

Det är skittråkigt att snickra, det är min bestämda uppfattning. Egentligen tycker jag allt hantverk är trist. Jag är antingen en tänkare eller lat, det beror på hur du lägger fram det. Sakerna jag gillar använder man huvudsakligen stillastittande. Böcker, filmer – du vet, kultur. Så när jag går in på ett bibliotek känner jag mig hemma. Där finns allt det jag gillar bäst, lättillgängligt, gratis och med kunniga människor som kan hjälpa mig. Perfekt.

Eftersom jag är en sådan hyvens kille vill jag ju självklart att alla ska uppleva det här, att kunna få tillgång till sitt huvudsakliga nöje på ett enkelt sätt. Men vad är nöje egentligen? Är hantverk ett nöje? Ja, skulle jag säga (så länge ingen frågar i ett sammanhang där jag förväntas göra något), det kan det vara. Snickeri, stickning eller väggmålning kan vara precis lika giltiga former av nöje som det är att, säg, gå på klubb. Dessutom vill jag hävda att det ger betydligt mer användbara färdigheter, med risk att förolämpa Sveriges samlade fylledansare.

Men medan vissa typer av nöjes- och bildningsutrustning (böcker, Internet, musik) finns gratis att tillgå via bibliotek är det inte fallet med saker som fogsvansar, gitarrer eller släggor. Man kan fråga sig varför. Varför just den här uppdelningen?

”För att bildning är bland det viktigaste vi har”, skulle man kunna svara. För att vi är beredda att investera våra gemensamma pengar i att ge folk en möjlighet att ta till sig bildning, inte praktiska kunskaper. Men det är ett lite konstigt svar.

Naturligtvis är bildning och läsning grundläggande i det här samhället. Naturligtvis ska biblioteken fortsätta låna ut böcker. Men biblioteket skulle kunna vara så mycket mer. I dag, när miljöfrågor diskuteras jämt och ständigt, har jag svårt att förstå hur någon kan försvara att borrmaskiner samlar damm i verktygsbodar här och var, medan många inte ges möjligheten att snickra för att just en sådan borr är för dyr. Tillexempel.

Bibliotekssystemet fungerar. Det fungerar till och med bra. Vi vet att det fungerar, vi har sett det fungera för böcker, film och musik i många år. Kanske skulle man börja tänka på vad ett nöje är på ett lite annorlunda sätt och börja låna ut fler saker? Eller så startar man helt nya saker, som ett klädotek tillexempel. Men vi går ihop och betalar för det gemensamt, som vi nu gör med bibliotek. Garanterar att fler typer av nöje och kunskap får sin chans. Då kanske till och med jag skulle försöka mig på att snickra.

HELGEN

fredag är det läge att utnyttja den där biobiljetten man får om man varit med i ett psykologiexperiment (är det någon som inte gjort ett vid det här laget?) och gå och se Django Unchained. Det absolut minst överraskande tips man kan ge, men det måste göras.

Bokdagen får flyttas från söndag till lördag. Den tycker jag att man men fördel kan lägga på att läsa E.T.A. Hoffmans Sandmannen (eller Sömngubben som de nya översättningarna heter). En ganska lättillgänglig klassiker som Freud gjorde en hel del av.

Om man känner att man verkligen vill göra en insats rekommenderar jag att man på söndag besöker Soppkök Malmö. Titta in på deras hemsida för att se vad de behöver hjälp med.