"Det är ett grundläggande tankefel"

- in Nyheter, Studentliv
@Tor Gasslander

Att använda läkemedel för att orka studera hela natten är enligt läkare inte bara en potentiell fara och olagligt. Det är också studietekniskt ineffektivt.

Håkan Widener är överläkare på neurologiska avdelningen på Lunds universitetssjukhus, och har tidigare forskat på användandet av droger och läkemedel för annat än rent medicinska ändamål.

– Det är ännu inte lika stort i Sverige eller ens Europa som det är i USA, men det är ett allmänt problem.

Just neurologiska avdelningen är den avdelning på universitetssjukhuset som skriver ut mest modiodal, den drog Erik använder, främst till patienter med narkolepsi eller multipel skleros. Håkan Widener ser problem med att bruka vad som är ett läkemedel för allvarliga neurologiska sjukdomar som ett hjälpmedel vid studier.

– Det har en viss beroendeeffekt och om man köper det på nätet kan man aldrig vara säker på vad tabletterna egentligen innehåller, säger han.

Men det största problemet enligt Widener är snarare att läkemedlet faktiskt fungerar för att orka vara uppe och studera längre.

– Det är ett grundläggande tankefel att det skulle vara bättre att sova mindre. Sömnen är det absolut viktigaste om man vill klara studierna bättre och det är absolut inte det man ska skära ned på.

Enligt Widener visar också ett flertal medicinska studier att den här typen av läkemedel varken förbättrar inlärningsförmåga eller studieresultat.

– Tar man modiodal kan man kanske plugga tio, femton timmar extra. Men för att det ska funka behöver man ändå sömnnperioder emellan.

Dessutom tar de som använder läkemedlet för att studera ofta mycket högre doser än de som får det utskrivet för sin sjukdom, vilket ökar risken att drabbas av otrevliga bieffekter.

– En vanlig dos som vi skriver ut är på 200 milligram, i extra fall så mycket som 500. De som använder läkemedlet för att studera kan ta 1 000 milligram eller ännu mer, säger Widener som inte tror att läkemedel är lösningen för studenter med ont om tid.

– Om man inte har de här sjukdomarna ska man inte komma över de här läkemedlena, säger Håkan Widener.

Läs även: Han tar pluggdroger