Deadlinedrama rör upp starka känslor

- in Nyheter
@Max Jedeur-Palmgren

Ikväll ska de nominerade till karnevalens ledande poster klubbas. Det borde vara en enkel och snabb historia då valberedningen meddelat att det inte kommit in några motkandidater . Men det är inte helt sant. Det beror på hur man ska värdera 20 minuter.

Bland det första som karnevalsorganet ska besluta på sitt möte ikväll är hur noga man ska vara med sina egna regler. Ska organet välja att ha det överseende som valberedningen inte hade, och kolla på den ansökan som kom in 20 minuter över deadline och midnatt den 27 januari? En känslig fråga för karnevalsorganet som sedan tidigare varit noga med att processen ska vara korrekt och lätthanterad, och bland annat avfärdat möjligheterna till frinomineringar på sittande möte.

Posten det rör sig om är den som nöjeschef. Valberedningens förslag är Fanny Ramel, sjuksköterskestudent med erfarenhet både från förra karnevalen och Boelspexarna. De föreslog henne före bland annat Akademiska föreningens nuvarande programchef Peter Dahl, som är den som skickade in sin motkandidatur lite för sent för att räknas.

Uppgifter från flera håll till Lundagård uppger att det finns en upprörd stämning kring Peter Dahls motkandidatur. Något han själv både bekräftar och tycker är tråkigt.

– Jag ser det verkligen inte som en självklarhet att de ska ta min motkandidatur i beaktande. Jag ställer bara frågan med den här ansökan, och så får organet besluta om de vill kolla på det eller inte, säger Peter Dahl.

Anledningen till att Peter Dahls ansökan skickades in så sent är enligt honom väldigt enkel. Han bestämde sig för att motkandidera bara tio minuter innan deadline.

– Att inte bli valberedningens kandidat tvingar en per automatik att ta sig en rejäl tankeställare huruvida man är lämplig eller inte. Jag tycker inte att man ska ansöka bara för att man tycker att uppdraget vore kul, utan för att man på riktigt känner att man vore en bra kandidat. Och det tog mig till tio minuter innan deadline att verkligen känna att det var rätt, säger Peter Dahl som när han slog upp dator möttes av datorkrångel som ytterligare försenade ansökan.

Karnevalsorganets ordförande Tora Törnquist, som också är ordförande för Lunds universitets studentkårer menar att det finns starka anledningar både för och emot att godkänna motkandidaturen.

– Börjas det tummas på de formella reglerna finns det en risk att man hamnar i jobbiga diskussioner om alla möjliga typer av gränser, säger hon.

Men är det inte lite fånigt när ansökan kom in bara 20 minuter för sent?

– Jo, det är ju det också. Hela studentlivet och karnevalen är helt uppbyggda kring ideellt engagemang och då kan det kännas onödigt att bortse från en potentiellt bra kandidat för en sådan här sak. Men det är upp till karnevalsorganet att besluta, säger Tora Törnquist.