De tar Colombia till borgen

- in Nyheter, Studentliv

Utrikespolitiska föreningen vill sätta Colombia i fokus. Under de tre kommande dagarna fylls AF-borgen av bland annat colombianska politiker, gerillaledare och diplomater.

 

Det har varit en stor intern konflikt i Colombia under snart 50 år. Men de senaste tio åren har situationen delvis förbättrats. Förra året åkte Utrikespolitiska föreningens reseutskott till landet.

– Efter att vi var på resan väcktes tankarna om att ordna ett seminarium i Sverige tillsammans med våra samarbetspartners, säger Carl Sernbo, en av projektledarna.

Efter flera månaders arbete samlar nu Utrikespolitiska föreningen aktörer från båda sidor av konflikten på neutral mark för att lyssna på varandra och utbyta erfarenheter. Mellan den 3e och den 5e april arrangeras ”A Modern Colombia”, tre seminariedagar med föreläsningar, debatter och workshops om Colombias utveckling.

Inbjudna till att delta på seminariedagarna i AF-borgen är olika organisationer som har kopplingar till Colombia. Bland annat kommer colombianska politiker, diplomater, fängelsevakter och akademiker för att diskutera den aktuella situationen i landet.

– Jag skulle inte missa Francisco Galán, en före detta gerillaledare, säger en av projektledarna, Fabian Hylin.

Att visa bakgrunden till konflikter och visa på potentiella lösningar är ett av syftena med seminariedagarna.

– Vi vill också föra fram latinamerikanska sociala frågor ur medieperiferin. Många har en bild av ett Colombia med våldsproblem, men det finns mycket mer att lära, säger Carl Sernbo.

Fakta

[checklist]

Seminariedagarna genomförs i samarbete med fler partners, bland annat Raoul Wallenberg institutet.

  • Under de tre seminariedagarna är inträdet är gratis för medlemmar i UPF. Det går även att köpa medlemskap på plats för övriga besökare och inträde varje dag för 50 kronor. Schemat kan du se här.

[/checklist]

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Hemma hos Edilen

I snart ett år har Hanna Dagsgård kunnat