Kan man skämta om allt?

Efter slavaktionen fortsätter nu universitetets arbete med jämställdhet och likabehandling.

 

Den uppmärksammade slavauktionen på Hallands nation våren 2011, där några studenter klädde ut sig till slavar och slavhandlare, ledde till att Lunds universitet startade ett projekt i syfte att öppna upp för att diskutera universitetets värderingar.

Ledningsgruppen för jämställdhet och likabehandling bjuder under onsdagen in till andra omgången av seminarieserien The LU Experience, som är en del av projektet. Denna gång med den röda tråden “jag skojade ju bara”. 

– Har man en värdegrund så är det inte lönt om man inte arbetar med den. Vi vill samtidigt synliggöra värdegrundsarbetet och få fler delaktiga för att motverka att händelser som slavauktionen upprepas, säger Annika K Ekwall, en av arrangörerna inom ledningsgruppen och koordinator för The LU Experience.

I en blandad panel kommer skämt att diskuteras utifrån humor, rasism och tolerans. En av deltagarna i onsdagens panelsamtal är Akademiska föreningens kommunikationschef Ragnvi Melin, som har en bakgrund i bland annat Toddyspexet.

– Jag tycker ämnet är intressant och viktigt att diskutera. Jag har funderat på om det går att ha förhållningsregler till vad som är okej att skämta om och har personligen kommit fram till att det inte går. Men det ska bli intressant att diskutera med de andra, säger Ragnvi Melin.

Projektgruppen kommer att genomföra ytterligare tre seminarium för att främja utvecklingen av värdegrundsarbetet. Preliminärt blir det ett seminarium i höst, med utanförskap som ett förslag på ämne.

Vad är den största utmaningen med projektet?

Det är svårt att nå fram till dem som har en värderingsuppfattning som skiljer sig. De som kommer imorgon (onsdag) sympatiserar troligtvis redan med vår värdegrund, säger Annika K Ekwall.