Möt våren i Peking

Tror jag inte riktigt att jag kommer göra. Enligt min vän Li-Lian som jag ska hälsa på så går de fortfarande runt med vantar och tjocka jackor.

Det tropiska klimatet i Hongkong får jag alltså lämna hemma. Annars verkar det som att Li-Lian har fixat ett fullspäckat schema med murvandring, konstutställning och boende bland hutongerna. Tror det var tre år sen jag såg henne sist så det ska bli riktigt kul att få hänga lite igen och se mer av Mainland samtidigt.

Campus befinner sig i någon slags dvala för tillfället. Hälften av föreläsningarna eller seminarierna är inställda på grund av antingen påsken eller Qingming-firandet (som börjar imorgon torsdag och håller på till typ 20 april. Det man firar är att solen skiner i olika vinklar. Tror jag. Typ.). Själv sliter jag med två papers och en presentation som ska in i slutet av nästa vecka. Men skoj är det i alla fall!

Fågelinfluensan har brutit ut i Shanghai och Zheijang, med hittills tre bekräftade dödsoffer. Känns ganska otäckt med tanke på hur snabbt en pandemi kan smitta i en miljonstad som Hongkong. Myndigheterna i Hongkong intensifierar sina kontroller vid främst gränskontrollerna för att skanna av ifall någon har feber som försöker komma in i regionen. Universitetshälsan har inte gått ut med några rekommendationer heller ännu, men vi får se hur det utvecklar sig. Ingen fara på taket alltså!

Det var länge sedan jag gjorde en lista, så här kommer det senaste från den doftande hamnen!

Bästa skylt: Att be om ursäkt för att man får vänta 45 sekunder vid ett lyft med lyftkran.
Sämsta skylt: No Food or Beverage. Ingen följer uppmaningen i biblioteken ändå.
Senaste upptäckt på Campus: Sushi för 15 kronor i matbutiken. Fint!
Veckans väder: Grått, regnigt och oerhört blåsigt. Vart tog våren vägen?
Veckans kläder: Utförsäljningen av hoodies med HKU-tryck på tycks sätta trenden för senaste modet. Nu är de verkligen överallt! Och ja, jag har också köpt en.
Veckans fjäder: Fåglarna som höll sig långt borta från mig och min familj när vi gick på tur i bergen.
Största musiköverraskningen: ”Längre upp i bergen” av Bo Kaspers Orkester spelades på Starbucks på HKU. På svenska dessutom. Helt fantastiskt.
Största dissen: Den medelålders kvinnan som gav mig en drinkbiljett på Ozone Bar med motiveringen ”I think you need this more than I do”.
Längsta hissen: Upp till Ozone Bar. 118 våningen. Utsikten var ovan åskovädret som drog fram över Hongkong. Win!
Minsta missen: Finland tillhör Skandinavien. Ibland. I alla fall enligt NE.se