Rätt till gratisplugg – tvingas betala

- in Nyheter, Studentliv

Det verkar vara omöjligt att byta uppehållstillstånd. Därför ser amerikanskan Sophia Schuff ut att få betala studieavgifter, trots att hon egentligen har rätt till gratis studier.

 

För fyra år sedan pluggade 23-åriga Sophia Schuff från Kalifornien arkitektur i Köpenhamn. Där träffade hon sin nuvarande pojkvän, som var bosatt i Sverige. Under år 2012 bestämde de sig för att flytta ihop. Hon sökte då ett uppehållstillstånd som studerande efter att hon blivit antagen till Lund University International Master’s Programme in Environmental Studies and Sustainability Science (LUMES). Hon fick då betala studieavgift som utomeuropeisk student.

Men när hon väl börjat studera, fick hon i november förra året veta att hon hade rätt till en annan form av uppehållstillstånd. Om hon fick detta tillstånd skulle det innebära att hon kunde undvika kommande terminsavgifter på 165 000 kronor. Följande månad sökte hon därför till Migrationsverket om att få byta uppehållstillstånd.

Efter flera månaders väntan fick hon i februari besked från Migrationsverket att de inte skulle pröva fallet. De menade att hon redan hade ett uppehållstillstånd som löper ut första september och att hon inte var behörig till att söka ett nytt så tidigt. Hon fick då en vecka på sig att överklaga till migrationsdomstolen i Malmö.

En månad senare fick Sophia Schuff svar från migrationsdomstolen. I brevet höll domstolen med Migrationsverket och gav henne avslag. Men det migrationsmyndigheterna inte verkar förstå är att hon vill byta uppehållstillstånd för att undvika de höga terminsavgifterna. Därför har hon nu begärt prövningstillstånd hos Migrationsöverdomstolen. Dessutom har hon skrivit en vädjan till Migrationsverket.

– Att handskas med den här situationen har varit en av de mest stressiga och upprörande upplevelser jag någonsin varit med om. All den tid jag har lagt på att göra ansökningar och oroas över mitt uppehållstillstånd, skulle jag lagt på att oroa mig över min uppsats och prestera bra på föreläsningarna.

Hittills har Sophia Schuff betalat höstterminens avgifter. Men under tiden som överklagningsprocessen pågår har Antagningsnämnden på Lunds universitet gett henne anstånd tills ärendet är avslutat. Detta innebär att hon inte behöver betala vårens terminsavgift tills vidare.

– Om jag ska vara helt ärlig så har jag ingen aning om vad jag ska göra om jag får avslag i Migrationsöverdomstolen. Jag måste överklaga, men jag vet inte riktigt hur.

Om hon får avslag skulle det innebära ett uppehåll från sina studier och väntan på att få göra en ny ansökan om uppehållstillstånd i augusti.

– Det skulle vara himla tråkigt att behöva ta en paus. Jag fullkomligt älskar föreläsningarna och jag trivs med människorna som läser samma program, säger Sophia Schuff.

 

Läs även: ”Hon har hamnat i ett moment 22”

Antagningsnämnden vid Lunds universitet är kritisk mot Migrationsverkets hanterande av ärendet.