”Tillgänglighet är en rättvisefråga”

- in Debatt
@Lundagård

Målsättningen för universitetets tillgänglighetsarbete är att Lunds universitet ska vara tillgängligt för alla. Det är en viktig utmaning, svarar prorektor Eva Wiberg Gröna studenters debattartikel ”Gör Lunds universitet tillgängligt för alla!”

 

Det är mycket glädjande att Sveriges Förenade Studentkårer har valt att uppmärksamma högskolornas tillgänglighetsarbete vid Studenternas dag. Utbildningens tillgänglighet är en angelägen kvalitets- och rättvisefråga och utgör en viktig utmaning för alla universitet.

År 2012 fanns det 666 personer vid Lunds universitet som hade skräddarsytt pedagogiskt stöd, till exempel i form mentor eller anteckningsstöd. Universitet hade samma år anställt 220 personer som mentorer. Bägge siffrorna har ökat stadigt under de senaste åren. Även språkstöd är en viktig del.

Som jämförelse kan nämnas att antalet studenter som har beviljats pedagogiskt stöd har ökat med 50 procent sedan 2008, samtidigt som det totala antalet studenter ökat med cirka tio procent under samma period.

Som ytterligare stöd för mentorer i deras värdefulla arbete kommer inom kort en internetbaserad mentorsutbildning att lanseras inom LU som erbjuder mentorer båda undervisning och coaching.

När det gäller tillgänglighet till lokaler är det ett villkor i de hyresavtal som universitetet antecknar att kraven på tillgänglighet är uppfyllda. Vi arbetar också på att alla studieplatser ska vara tillgängliga, oavsett vilken fakultet eller institution som tillhandahåller dem.

Resursbehovet på fakulteterna är växande. Studievägledaren har ett stort samordningsansvar i det praktiska genomförandet av det pedagogiska stödet och deras insatser bör uppmärksammas.

Målsättningen för universitetets tillgänglighetsarbete är att Lunds universitet ska vara tillgängligt för alla. Målsättningen är krävande men kan nås genom ett fortsatt gott samarbete mellan studenter och deras organisationer samt de anställda som på olika sätt är kopplade till verksamheten.

Läs även: ”Gör Lunds universitet tillgängligt för alla!” från Teresia Olsson och Björn Åhlin, Gröna Studenter Lund