De föreslås leda Lundagård

- in Nyheter, Studentliv

Två pol.kandstudenter och en journalist föreslås leda Lundagård de närmaste två åren. Lundagårds valberedning beslutade på torsdagskvällen att nominera Kenneth Carlsson, Annika Skogar och Carl-Johan Kullving till redaktörsposterna.

– Det känns ovant, men väldigt inspirerande, säger Kenneth Carlsson, som föreslås bli redaktör och ansvarig utgivare.

 

Han kommer ursprungligen från Helsingborg och har varit Lundagårds nöjesredaktör sen hösten 2012. Något som han hoppas kommer att synas i tidningen.

– Vi ska fortsätta med granskande journalistik, men text och bild ska bli lite mer stilistiskt intressanta och vi ska våga leka lite mer. Jag hoppas att det ska bli roligare att läsa Lundagård, säger han.

Dessutom vill Kenneth Carlsson att tidningen ska bli bättre på att bevaka Campus Helsingborg.

– Målet är att vi ska ha något från Helsingborg i varje nummer. Det är lite jobbigt att vi ofta missar en tiondel av studenterna på Lunds universitet.

Annika Skogar, som föreslås bli biträdande redaktör, tog emot beskedet att hon blivit nominerad vid ett militärträningspass. Med lera upp till öronen infann sig först en känsla av glädje, sedan frustration. Formellt beslut om vem som ska leda tidningen tas först vid Lunds universitets studentkårers valting den 16 maj.

– Det känns väldigt bra, fast lite frustrerande eftersom det inte är klart än.

Om hon väljs så vill Annika Skogar att Lundagård ska bli en bredare tidning.

– När terminen drar igång vill jag att vi ska vara på plats och synas. Lundagård har varit ganska anonyma, trots att vi kommer ut till alla studenter.

Annika Skogar pluggar för närvarande sista terminen på pol.kand-programmet. Det gör även den tilltänkte webbredaktören Carl-Johan Kullving. Han befinner sig just nu i Hong Kong där han pluggar statsvetenskap på The University of Hong Kong. Arbetsintervjuerna har han gjort via Skype.

– Jag trodde att det kunde vara till min nackdel att jag inte kunde göra intervjuerna på plats. Nu när jag har blivit nominerad känns det fantastiskt kul, säger han.

Carl-Johan Kullving har tidigare arbetat på Barometern och Värnpliktsnytt. Han tror att de erfarenheterna kompletterar de två andra kandidaterna väl.

– Jag skulle nästan vilja använda sportklyschan ”dream team”. Kenneth är ju den enda av oss som har journalistutbildning och han  har ett bra nyhetstänk. Annika är ju väldigt bra på kulturdelen och kan boosta den på ett bra sätt, säger han.

Annika Skogar har haft många förtroendeuppdrag utanför studentvärlden. Något som hon vill ta med sig in i redaktörsskapet.

– Om man tänker på Lunds studentvärld så tänker man på nationer och kårer. Men det kan också vara att gömma flyktingar i korridoren, säger hon.

Lundagårds styrelseordförande Hanna Gunnarsson är nöjd med kandidaterna. Att alla tre har en stor erfarenhet av Lunds studentliv och Lundagård var utslagsgivande, menar hon.

– Studentlivet här är ganska komplext och det tar ett tag att lära sig. De här tre har förankring i studentlivet och vet vad de vill göra och vilka svårigheter som finns.

 

Fakta

[checklist]

 • Redaktör: Kenneth Carlsson
 • Ålder: 24
 • Kommer från: Helsingborg
 • Har tidigare studerat freds- och konfliktvetenskap och journalistik i Lund och praktiserat på tidningen City Helsingborg. Har suttit i redaktionen sen hösten 2012.
 • Biträdande redaktör: Annika Skogar
 • Ålder: 24
 • Kommer från: Jönköping
 • Studerar pol.kand-programmet i Lund och har varit ordförande i Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) i Malmö och Lund och har suttit i styrelsen för Rädda Barnen i Lund. Har suttit i redaktionen sen vintern 2012.
 • Webbredaktör: Carl-Johan Kullving
 • Ålder: 23
 • Kommer från: Helsingborg
 • Studerar pol.kand-programmet i Lund. Har tidigare studerat bland annat historia och journalistik. Har jobbat som reporter på Barometern och Värnpliktsnytt och suttit i Lundagårds redaktion sen vintern 2011. 
 • Lunds universitets studentkårer, som äger tidningen Lundagård, tar formellt beslut om redaktörerna vid sitt valting den 16 maj. Sista dagen att lämna in en motkandidatur är den 1 maj.

[/checklist]