Proffsigt ända in i vassen

- in Recension, Spex

Årets Uardaspex är ett ganska ospexigt spex, och spexigare än så blir det väl knappast. I morgon är det premiär för en 105-årig repris med ovanligt hög skådespelarkvalité, men även lite väl långa ränder.

 

Kanske är det på grund av ryktet som omger detta uråldriga spex, kanske är det orkesterns filmiska intromusik som gör det. Oavsett vad så är det en lite allvarligare och mer förväntansfull känsla än vanligt bland publiken på Uardaspexets genrep.

Spexet tar sin början en egyptisk morgon när prinsessan Uarda nyligen har hittat Moses i vassen och studenten Amen Hotep råkat spela bort sin dyrbara och mumifierade släkting. Händelser utlöser varandra och spexet är snabbt igång. Över lag så är det en bra öppning med flera spännande intriger, och efter första duetten med två starka röster är publiken uppvärmd och det känns som att vi delar något fint där i stora salen. Killarna på scen håller hög nivå och ingen måste dras med en tafflig roll, vilket förskonar oss från fånigheter i buskisstuk.

Men sen så inträffar spexets första dödsfall, och vi förflyttas ner en våning. ”Här inne hos oss står tiden stilla” säger en mumie, och det är tyvärr sant. För samtidigt som vi försänks ner bland sarkofagerna så försätts spexets tempo nästan i dvala. På plussidan ska det nämnas att den vackra sången finns kvar. Under pyramiderna sjungs toner så mörka att Christian Bales Batmanröst låter som en ung Belieber i jämförelse.

Efter pausen förs vi äntligen tillbaka ovan jord och de få ändringar som gjorts i det drygt 100 år gamla spexet anas i skämt om både Jimmie Åkesson, Zlatan och vattenkrisen i Lund. Huruvida skämt om CSNs otillgänglighet är gamla eller inte är svårt att avgöra. Tempot höjs plötsligt till max och så avslutas spexet med en storslaget final.

Även om det är riktigt proffsiga insatser av både skådespelarensemble och orkester så märks det att det är ett dammigt spex som släpats upp på scen. Det som ändå ger Uarda en spännande dimension är de stunder som det är något annat än just spex, något som för tankar till den riktiga teatern (:att uttalas med Dramaten-dialekt). Tyvärr är Uardas starka sida även dess svagaste, det blir helt enkelt för långt mellan skämten ibland. Passa ändå på att se Uardaspexet i år, för sen tycker jag vi stänger sarkofagen och låter Lundaspexarna sätta falkklorna i något som bättre matchar deras talanger.

Kvällens (c)horus: Bohemian Rapsody, alla sångröster får 3 pyramider av 3 möjliga!

Kvällens mumie: En oavgjord kamp mellan spexet och publiken som var inbjudna av Lions.

Kvällens farao: Karaktären Abdul Hamid som hade den bästa rösten.

Kvällens balsameringskrok genom näsan: att inte veta hur många ordvitsar som försvann när det inte gick att höra vad som sjöngs.

Kvällens löfte: att tacka tjejen som gav bort ett gratis programblad. Jag hittade inte på, jag kom faktiskt från Lundagård!

Fakta

[checklist]

Det ska finnas några biljetter kvar… 

  • 27/4 19:00
  • 29/4 17:00, 20:00
  • 30/4 17:00, 20:00
  • 1/5 16:00, 19:00

Biljetter kan köpas i Studentinfo, på Lundaspexarna.se och en timme innan varje föreställning.[/checklist]