Boklånargeni? Welcome to my world

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

Hur gör man för att slippa lägga tusenlappar på kurslitteratur? Linus Gisborn delar med sig av sina boklånarknep i moralens gränstrakter.

Nu börjar snart vårterminens sista kurs och med den kampen om bibliotekens kurslitteratur. För de som inte vill köpa litteratur borde det vara enkelt att uppsöka närmsta lånedisk och låna hela klabbet. Men verkligheten är komplicerad och består av labyrinter med lånetider, reservationshyllor och bötessummor. Häng med och ställ dig med ena benet på gränsen och det andra över.

I bästa fall står böckerna i alfabetisk ordning och väntar på att du ska plocka dem. Nyp dig i armen, sådan tur har du sällan. Låt oss istället utgå från den krassa verkligheten, nämligen att hyllskörden blir medelmåttig och du inte hittar alla böcker. Antingen köper du då böckerna (jösses!) eller så är du liksom jag, en sparsam (se snål) boksökare som inte nekar någon utmaning.

Ta ett djupt andetag, anlägg din mest dramatiska min när du rusar upp från stolen och uttalar Barney Stinsons legendariska fras: Challenge… accepted!

Universitetsbiblioteken lånar ut kurslitteratur i två veckor. Står ingen i kö kan du förnya lånen dagligen, MEN, om någon annan student reserverar de böcker du lånat är loppet kört, då ska de lämnas tillbaka vid angivet datum. Går du över lånetiden börjar skuldklockan ticka, något som fort riskerar att förvandla lån till formidabla förlustaffärer.

Att låna litteratur är alltså knivigt men lösningarna finns, de kräver disciplin och stavas ihärdighet.

Tips ett: Förhalning. Vet du att du kommer behöva en bok men inte vilken dag? Då är förhalning din taktik. Förhalning går ut på att du reserverar en bok från ett bibliotek men begär att den ska komma till ett annat (du får då förstatjing på boken och det tar en extra arbetsdag innan reservationen börjar). Efter det har du rätt att låta reservationen ligga flera dagar innan du hämtar den, vilket gör att du förlänger den tid du kommer ha rätt att låna boken.

Tips två: Häng på Lovisa. När böckerna hamnat på skrivbordet, hur behåller man dem? Förnya dina lån dagligen på bibliotekstjänsten Lovisa så blir lånetiden längre, så länge ingen annan reserverar dem. Detta är en taktik som kräver engagemang och daglig samvaro med Lovisa.

Tips tre: Leta reda på en solidarisk medlånare. Vissa studenter ger upp när de ser tomma hyllrader eller måste lämna tillbaka litteraturen. Detta är inget alternativ för dig. Om dina knep kommer till korta och du riskerar att hamna boklös med en tenta framför dig, bör du engagera en vän i kampen. Genom att ställa er i kö på varandras böcker kan ni låna litteratur åt varandra.

Detta är en sofistikerad taktik som kräver viss logistik och känsla för planering.

Detta är tipsen du inte hör under biblioteksundervisningarna, det är gränstrakterna och den vaga moralens domäner.

Lycka till och may the force be with you, my young apprentice.