Mosaiker i Ravenna

- in Nyheter

Gårdagen spenderade jag glatt tittandes på mosaiker från 300-talet, en sann glädje för ögat.Jag och mina föräldrar tog en heldag i Ravenna, en stad som ligger en och en halv timmes trevlig tågresa bort från Bologna. Ravenna är en liten stad, men den har inte undgått att göra sin röst hörd i konsthistorien. Mosaikerna i Ravenna, som man mestadels hittar i kyrkorna och basilikorna, är från bysantinsk tid vilket gör att det är gjorda på 300-talet. Det var sannerligen imponerande verk som fortfarande glänste och hade riktigt intensiva färger kvar. Dessa mästervek är dessutom Unesco-märkta vilket gör att det är världsarv av rang. Kul var det att få se det hela!

Ravenna var dagen till ära fylld av en massa barn i olika åldrar. Det måste ha varit någon form av friluftsdag, fast snarare kulturdag, för hela bygdens skolbarn. Det störde dock inte mosaikupplevelserna utan klarade rundvandringarna i staden bra. Förutom mosaikerna så såg vi Dantes grav på avstånd och förstod att många kända författare och poeter såsom Lord Byron och andra hade tillbringat sina dagar i denna pittoreska stad.

Idag har jag mest strosat runt i Bolognasolen och njutit av folkvimlet på stan. Mina föräldrar har just åkt hem och efter en dryg månads intensivt besökande av vänner och familj så kommer det nog att kännas lite tomt här. Tur är det väl att jag har en del att plugga, det lär ta upp en hel del tid framöver. Morgondagen bjuder eventuellt på en tur till Verona, en annan historisk plats i Italien. Avslutar gör jag denna lördag med en mosaikbild!

Mosaiker i Ravenna.
Mosaiker i Ravenna.