Balkongturistande

- in Nyheter

Igår satte jag mig på tåget mot Romeo och Julias hemtrakter för att se vilken miljö som föder sådan dramatik.Lördagen ägnades alltså åt en heldag i Verona som är något av ett kulturmecka för den dramatiskt lagda. Inte nog med att man kan ta sig en titt på Julias balkong, och förfasas över turistifieringen över det hela, utan man kan också besöka amfiteatern som är relativt intakt och är platsen för otaliga uppträdanden varje år. Det var med andra ord bara början av allt man ska hinna med på en dag i Verona. Men, med ett glatt gäng och en bra karta och liten guide så hinner man med de viktigaste höjdpunkterna inom några timmar.

Amfiteatern valde vi att spendera en extra slant på för att komma innanför murarna. Denna arena som kan husera uppemot 25 000 åskådare var imponerande välbevarad. Det som jag tyckte var en aning tråkigt var att de hade satt in nya stolar i plats, eller stål eller vad som nu stolar görs i nuförtiden. Ett ganska störande inslag i den visuella överblicken av arenan. Höjdpunkten var just det faktum att man kom upp en bit och kunde se staden från ovan.

Julias balkong, som alltså ska vara den balkong där delar av Shakespeares berömda drama utspelar sig, var en metropol för alla turister. Det var nästan omöjligt att få en bild som var befriad från antingen någon människa eller något kommersiellt inslag. Men, det var kul att ha sett även om det var en relativt enkel balkong, i någon form av sten, som inte såg så mycket ut för världen. Ännu roligare är det att veta att storyn har ett visst mått av sanning, det blir alltid roligare att fantisera då.

En hel del andra Verona-måsten hanns med och jag fick mig en riktig funderare gällande floden som rinner genom staden. Aldrig någonsin har jag sett vatten rinna så snabbt i en flod utan synbart vattenfall eller annat pådrivande moment. Det såg verkligen farligt ut. Gräsänderna hade det inte lätt, de flöt snabbare än de någonsin kunnat simma.

På kvällen låg jag utslagen i soffan med min kompis Elin och tittade på Eurovision song contest. Jag vet inte riktigt vad som kan rättfärdiga intresset mer än att det kombinerades med en diger matfrossa och jag kan tveklöst säga att Italien borde vunnit. Eller Sverige. Det blir lätt att man håller på något av sina hemländer. Ja, för så känns det nu, att Italien har blivit som mitt andra hemland.

Världens mest berömda balkong? Skådeplatsen för Shakespeares "Romeo och Julia"
Världens mest berömda balkong? Skådeplatsen för Shakespeares ”Romeo och Julia”