Novischhelg

- in Nyheter
@Kenneth Carlsson

Nej, vi har alltså inte startat upp några nollningsaktiviteter på i Lundagårdstornet. Däremot har vi gjort andra saker som hållit oss borta från helgens fantastiska väder.

30 grader och molnfritt, hur spenderar man en helg bäst i sådant där väder? Fråga inte oss om tips på det: Hela helgen spenderade vi inlåsta i AF-borgens torn och redigerade årets novischsidor.

Höstterminens första nummer bjuder traditionsenligt på extra novischsidor för universitetets färskaste studenter. 2013 är ingen skillnad och till nummer sex har årets grymma novischredaktörer Karin Furenhed och Sara Dahlman satt ihop 16 sidor som mycket väl kan vara de bästa i sitt slag på flera år.

Hintar om innehållet? Lite engangemang, lite kår, lite Berghain, lite knullkompisar och mycket nationer – i rosa. Typ så.

Hur ser en novischredigering ut annars? Under fredagsförmiddagen träffas novischredaktörerna och diskuterar det insamlade innehållet, från text till bilder och illustrationer. Därefter följer skissande. Innehållet är en sak, men ingen kommer bry sig om innehållet inte presenteras i en snygg layout. Alltså, fram med A4-papper och blyertspennor och börja brainstorma.

Fram mot fredagskvällen är redigerandet i full gång. Några medarbetare kommer hit efter jobbet, tar en kopp kaffe och en näve godisnappar, och öppnar inDesign. Börjar fila på lösningar. Vilka bilder matchar med rätt rubrik? Hur får man en sida att se intressant ut och hur ska allt material få plats? Vid midnatt går vi hem och klockan tio på lördagsförmiddagen är vi tillbaka. Ännu mer layoutande och sedan korrläsande på det. Mat, dansk musik och ännu mer jobb och åter hem vid midnatt.

På söndagen är det finliret som gäller. Är allt rättstavat? Är bilderna rätt så att tryckeriet inte tvingas trycka dassiga jpg-filer? Ligger linjer exakt rätt? Pillande hit och pillande dit. Att lyckas hålla uppe kvaliteten på Sveriges bästa studenttidning kräver också att man som redaktörer och medarbetare har en närmast galen noggrannhet.

Resultatet för mödan? Kolla din brevlåda 31 augusti,

Årets novischredigeringshelgslåt (wow, vilket ord!):