Ingen vinst att få korridorsrum

- in Bostad, Nyheter
@Annika Skogar

Gilla Helsingkrona – vinn ett novischrum. Helsingkrona nation lanserade i förra veckan ett lotteri via sin Facebooksida, något som i de flesta fall bedöms som olagligt.

Skriv in dig på Helsingkrona, registrera dig i lottningen och gilla nationen på Facebook. Gör du det har du chans att vinna ett korridorsrum på nationen.

– Vi får tonvis med mejl från studenter som säger att de har en jättedålig plats i AFB:s bostadskö och som undrar om vi kan hjälpa dem. Vi kan tyvärr inte hjälpa alla så istället anordnar vi ett litet lotteri så kan vi i alla fall göra en student väldigt lycklig, säger Helsingkronas kurator Robert Lekström.

Krävs oftast motprestation

Enligt Lotteriinspektionen är det dock inte tillåtet för privatpersoner eller företag att arrangera lotterier som avgörs med hjälp av slumpen. För att ett lotteri ska vara lagligt krävs någon form av motprestation, till exempel att deltagarna ska bidra med en slogan. Det kan därmed också antas att Helsingkrona gör något olagligt.

– Vi menar att en hyresrätt på Helsingkronagården inte är en vinst högre än en insats på noll, då det du faktiskt vinner är möjligheten att skriva på ett kontrakt som gör dig tvungen att betala hyra till Helsingkronagården, säger Robert Lekström.

”Lurigt” enligt Lotteriinspektionen

En tävling som lottar ut en hyresrätt skulle därmed bli undantagen från lotterilagen.

– Det här är lurigt, säger Linnea Elovsson på Lotteriinspektionen:

– Generellt är alla sådana här Facebook-lotterier olagliga men just i det här fallet skulle jag nog säga att de klarar sig. En hyresrätt räknas inte som en vinst i sig eftersom du sen får betala hyra. Tidningen Metro arrangerade en liknande tävling för några år sedan, men efter utredning kunde det bedömas lagligt just på grund av den här anledningen.

Det är därmed fritt fram för Helsingkrona att uppmuntra fler novischer att ge dem tummen upp. Men den som slutligen koras som segrare i lotteriet kan inte ses som en vinnare i lagens mening.