På åtta hjul till Haag

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Edwin Bywater, 25 år och masterstudent i teknisk fysik som i somras åkte över 100 mil på inlines till Haag i Nederländerna.

Edwin Bywater, 25 år och masterstudent i teknisk fysik.
Edwin Bywater, 25 år och masterstudent i teknisk fysik. Foto: Privat

I somras åkte du inlines från Lund till Haag. Varför?

– Jag hade sparat pengar hela läsåret för att inte behöva sommarjobba och så fick jag idén att göra en långresa. Många vänner till mig har cyklat runt i Europa, men jag ville göra min egen grej. Därför blev det inlines.

Varför just Haag?

– Det var två resor i en. Jag hade bestämt mig för att åka sydväst i Europa, sen köpte jag ett Interrail i Holland och tågluffade till Lissabon och tillbaka. Jag kom så långt jag kunde, för sedan stukade jag foten. Efter Holland blir det dessutom sämre vägar och inställning bland trafikanterna till inlinesåkare.

Hur gick resan till?

– Jag åkte själv och det blev mellan fem och elva mil åkande varje dag. Det gjorde att det fanns mycket tid för roliga möten med lokalbefolkningen och det var lätt att komma i kontakt med dem eftersom det var ett ovanligt färdsätt. Jag hade med eget tält men fick även couch-surfa och bo på vandrarhem ibland.

Hur mycket tränade du inför resan?

–  Ungefär sex timmar i veckan. Det blev mycket uthållighets och styrketräning. Jag åkte aldrig inlines lika långt som jag sedan gjorde under resan.

Vad är ett av de bästa minnena?

– Åkdag fem kom jag fram till den lilla tyska staden Leer runt klockan ett på natten efter att ha tvingats åka en bit på motorväg. Det var tisdagskväll och jag var hungrig, så jag hittade en lokal pub där traktens alkoholister höll till. De var sköna och bjöd på några öl. Framåt fyratiden på natten visade de en skogsdunge där jag sen kunde slå upp tältet, efter en helkväll i baren.