Blocket: Vi har höjt säkerheten

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Tidigare års bedragare som lurat novischer på bostadskontrakt har gjort att även Blocket höjt säkerheten. Sedan december i fjol är det förbjudet att kräva förskottsbetalning i en bostadsannons.

Även denna terminsstart är det bedragare som försöker sko sig på novischernas ibland desperata jakt efter tak över huvudet.  Men istället för kontrakt och bostad har novischer blivit blåsta på förskottsbetalningen. Nu har köp- och säljsajten Blocket höjt säkerheten.

– Numera kräver vi att den som vill hyra ut en bostad inte får begära förskottsbetalning. Vi har även en meddelandefunktion vid annonsen så att den kan anmälas ifall uthyraren bryter mot det här villkoret. I så fall plockar vi ned annonsen direkt, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket.

Försäkran i annonstexten

Blocket införde villkoret i december 2012. Enligt Thomas Bäcker har polisen i Skåne, Göteborg och Stockholm sett en tydlig minskning av mängden bostadsbedrägerier kopplade till Blocketannonser.

– Oseriösa bostadsannonsörer på Blocket är en promilles promille av alla seriösa annonsörer. Vi har återkoppling från polisen och att annonsören nu måste lämna försäkran och att detta publiceras i själva annonstexten har lett till färre bedrägerier, säger Thomas Bäcker.

Finns checklista

För två år sedan utmärkte sig mängden bedrägerier kopplat till bostadsannonser på Blocket till universitetsstäderna. Idag har den hårda bostadssituationen nått alla delar av landet.

– Man kan se stockholmspriser till exempel i delar av  Norrbotten. Det är bostadsbedragarna snabba på att snappa upp, säger Thomas Bäcker.

Han berättar också att Blocket har lanserat en checklista vid bostadsannonserna där den som är intresserad av att hyra påminns att vara vaksam.

– Det finns ingen vettig hyresvärd som inte har intresse av att träffa sin hyresgäst innan betalning. Är man osäker kan man även be annonsören om uppgifter som att till exempel fråga vem som är fastighetsägare och kontrollera att det stämmer , säger Thomas Bäcker.