Universitetet: Vi ska se över rutinerna

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Trots Stil-identitet, mentorsgrupp och välkomstbrev får inte Andri Snær Ólafsson läsa medicin i Lund. Han råkade hamna i universitetets system för utbytesstudenter av misstag. Nu ska sektionen för externa relationer se över rutinerna.

Den isländske utbytes- och läkarstudenten Andri Snær Ólafsson fick välkomstbrev och Stil-identitet till Lunds universitet. Därför trodde han att ansökan om utbytesprogram gått igenom. På Arrival day fick han reda på att han inte var antagen till läkarstudierna. Hans koordinator nominerade honom genom samarbetsavatalet Nordplus, men medicinstuderande kan bara göra utbyte genom fakultetsavtal. Trots att han inte var antagen hamnade han i universitets system.

– Studenten fick en ansökningslänk från sin koordinator på Island som han fyllde i och skickade in och på så sätt hamnade i vårt system. Den länken skulle han inte ha fått eftersom läkarstudenter i regel bara kan åka på utbyte genom fakultetsavtal, säger Richard Stenelo, biträdande sektionschef på sektionen för externa relationer vid Lunds universitet.

– Misstaget vi gjort är att han blivit antagen till en kurs i svenska för utbytesstudenter och därigenom fått sin Stil-identitet skickad till sig, säger Richard Stenelo.

Ska samordna systemen

Felet hade kunnat undvikas om Islands universitet nominerat Andri Snær Ólafsson direkt till medicinska fakulteten i Lund. Istället skickade den isländske koordinatorn nomineringen till sektionen externa relationer, som inte kan handlägga medicinstudenters utbytesprogram.

– Det är synd om studenten och det är den mänskliga faktorn som orsakat det här. Han är antagen till kursen i svenska så den får han gärna gå, men till läkarutbildningen är han inte behörig, säger han.

Vad gör ni för att detta inte ska ske igen?

– Vi ser över våra rutiner och arbetar med att samordna alla fakulteters utbytesprogram till samma system, säger Richard Stenelo.

Det är första gången ni skickar ut Stil-identiteten innan utbytesstudenterna kommit till Lund. Ska ni fortsätta med det?

– Ja, det ska vi bland annat eftersom det underlättar administrationen inför Arrival day, men vi ska införa en kvalitetskontroll för att vara säkra på att det blir rätt.

Ska ni ge studenten någon ekonomisk kompensation?

– Vi har inte kommit till det ännu, säger Richard Stenelo.