Lund utökar periodiska systemet

- in Nyheter
@Tor Gasslander

Forskare från Lunds universitet har lagt fram bevis för ett nytt grundämne. Det hemlighetsfulla grundämne 115 kan till slut ha avslöjats.

Det handlar inte om att man hittat en ovanlig sten någonstans. Efter att ha bombarderat ett annat grundämne med kalciumjoner menar forskargruppen att man har lyckats mäta ljuspartiklar vars energinivåer är ett ”fingeravtryck” för det nya ämnet. Precis som med de flesta grundämnen som upptäcks på senare år tycks nummer 115 vara mycket instabilt, och det enda sättet att visa att det faktiskt finns är att mäta energin som uppstår när det faller samman.

Nobelpris till Lund?

Experimenten utfördes av en internationell forskargrupp ledd av fysiker från Lund vid forskningsanläggningen GSI i Darmstadt i Tyskland. Nu ska resultaten granskas av en speciell kommitté som fattar det officiella beslutet om huruvida ett nytt grundämne faktiskt påvisas.

– Det är jättepositivt att vår forskning uppmärksammas och detta gör att vi kan attrahera kontakt med andra forskare för nya samarbeten, säger Lena Björk Blixt, kommunikationsansvarig på naturvetenskapliga fakulteten.

Får Lunds universitet äntligen sitt Nobelpris nu?

– Det vågar jag inte svara på alls. Det är upp till Nobelstiftelsen att bestämma, och det tar ett tag innan nya upptäckter prisas., säger hon.

Namn saknas

Förutom själva förekomsten av grundämnet presenterar forskargruppen också nya rön om hur väldigt tunga ämnen, som nummer 115, sitter ihop och fungerar. I spekulationer och annan forskning har grundämne 115 tidigare kallats ununpentium, men det har än så länge inget officiellt namn.