Statistik från Campus ljuger – stor brist på studieplatser

- in Nyheter, Studentliv
@Sebastian Manieri

Studenterna i Helsingborg har ingenstans att sitta när de ska plugga på Campus, och tvingas hitta alternativa lösningar. Vill man ha en tyst sittplats förpassas man ofta bort från universitetets lokaler.

I Campus Helsingborgs fullpackade matsal finns inte ett enda bord ledigt. Det är mitt under lunchen, och här finns många som vill slå sig ner med dagens soppa och ta en välbehövlig paus från föreläsningar och grupparbeten. Men det går inte. Varenda bord i rummet är redan ockuperat – av människor som pluggar.

Caféet nödlösningen

Silja Vanninen och Ted Waldesten är två av de som valt att kombinera lunchen med grupparbetandet. De har brett ut sig över ett bord där datorer och anteckningsböcker får frottera sig med plastlådor fyllda med risotto och de för studenter så arketypiska kaffemuggarna.

Ingen av dem tycker att det finns tillräckligt med utrymmen som är dedikerade till plugg på Campus.

– Vi har många gånger gått runt och letat efter ett ställe där man får vara ifred, berättar Silja Vanninen.

– Vi brukar ses på Campus, eftersom några i gruppen bor i Malmö, och några här i Helsingborg. Ska man då göra något viktigt är detta inte optimalt, säger Ted Waldesten.

Gitte Berg, som driver den privata cafeterian, ser problem i att platserna fylls av pluggande studenter.

– Jag klagade för många år sedan och tyckte att de betalande kunderna skulle prioriteras, men det blev inte så väl mottaget. Nu har vi fri sittning, och därmed får inte alltid kunder sittplatser.  Samtidigt tycker jag det är tråkigt att studenter inte har någonstans att sitta, berättar Gitte Berg.

Lämnar Campus

För blivande socionomen Emina Oruc har lösningen på platsbristen blivit att söka sig till det redan belamrade stadsbiblioteket, där det även samlas studenter från Lund, Malmö och Halmstad tillsammans med elever från Helsingborgs många gymnasieskolor.

– Det brukar inte finnas några platser på Campus, jag orkar inte ens kolla längre. Jag går direkt till stadsbiblioteket, men här kan det också vara fullt, säger Emina Oruc.

Problemet med för få studieplatser har funnits länge. Helsingborgs Dagblad skrev om problemet redan 2011, och rektor Jesper Falkheimer sade då att ombyggnationer var planerade. Men ännu syns ingen utbyggnad.

Orimlig statistik

LU byggnad, som ansvarar för bland annat lokalförsörjning och arbetsmiljö på hela Lunds universitet, har gjort en inventering från 2013 som säger att det finns 912 läsplatser på Campus. I praktiken visar det sig dock att siffran är orealistisk.

150 av platserna är i cafeterian. 266 av platserna är utspridda på 24 grupprum, som rymmer omkring 10 studenter var om de fylls helt – något som är ovanligt. Något bokningssystem för rummen finns inte.

I stället rekommenderas man att vara på plats tidigt och sedan ockupera rummet. När ett grupprum väl är upptaget fylls det sällan på av andra. Detta gör LU byggnads siffra på 266 studieplatser i grupprummen ganska overklig i praktiken.

162 platser är dessutom ”soffplatser”, med vilket menas de soffor och fåtöljer som finns utspridda bland Campus korridorer. Antalet listade ”riktiga” studieplatser – platser med en stol, ett bord och en lampa – är enligt rapporten 103 stycken, där majoriteten är datorplatser.  Den enda tysta lässalen är ett litet rum med plats för 12 studenter. Ser man till att det finns 4 200 studenter på Campus blir problemet tydligt.

En accepterad kultur

I Lund har studenter med brist på plats vant sig vid att gå till andra institutioner. I Helsingborg, där Campus är de enda lokaler som universitetet tillhandahåller, har det snarare blivit en accepterad kultur att sätta sig på platserna som blir över. En av de mest ockuperade platserna är borden kring Campus stora huvudtrappa.

I den folktäta trappuppgången sitter byggnadsingenjörerna Elinor Degen, Sofie Magne och Lukas Hansen vid ett litet bord med miniräknarna och de rutade blocken framlagda.

– Om man får en plats beror mycket på tiden. Är man här mellan nio och tolv är det ganska lugnt, förklarar Lukas Hansen.

Vill man ha ett ställe att plugga på gäller det att vara på plats tidigt, och helst kunna acceptera att sätta sig på en ljudfylld plats i korridorerna – annars får man söka sig till andra platser, som inte är i Lunds universitets regi.