Från och med Lund

- in Kultur & Nöje, Nyheter

Oskar Linnros har turnerat sedan albumet Klappar och Slag släpptes och det är nu han börjar bli uppvärmd när turnén börjar lida mot sitt slut. Sista riktiga konserten är på Mejeriet nu på fredag.

 

Oskar Linnros. Foto: Pressbild/Jörgen Ringstrand
Oskar Linnros.
Foto: Pressbild/Jörgen Ringstrand

Hur känns det att få komma till Lund och spela?

– Det känns så jävla bra. Det är den sista ordentliga spelningen i Sverige som är inbokad. Jag har en massa minnen från Mejeriet, där jag bland annat spelat med Snook och varit på konserter som tonåring. Mejeriet återkallar fina minnen.

Har du någon annan relation till Lund förutom spelningar och konserter på Mejeriet?

– När jag började rappa hängde jag med en sjukt begåvad rappare, Professor P, som var från Lund. Sen har jag samarbetat mycket med Timbuktu, Chords och deras gäng, så för mig är Lund en hiphopstad.

Vad har du för förväntningar inför fredagens konsert?

– På mig själv och mitt band har jag höga förväntningar, men publikens reaktion kan man aldrig förutspå. Under höstturnén har spelningarna hållits i konserthus eller på ställen liknande Mejeriet, och då har det varit mycket folk i alla åldrar där, så hittills har de varit superlyckat. Jag kommer köra låtar från både den nya och den gamla plattan och presentera små fragment från hela min katalog som jag tycker passar in tematiskt.

Hur tycker du det har gått för den senaste plattan Klappar och Slag?

– Det har gått otroligt bra, den har nästan sålt platina. Den fick egentligen precis lika bra recensioner som den första skivan, men däremot var förväntningarna högre. Men förväntningarna påverkade mig varken under skrivprocessen eller nu i efterhand.  I mina ögon betraktas skivan som en enorm succé, i synnerhet eftersom jag valde att ta en del musikaliska risker och ändra riktning.

Du har nämnt att du ville att den senaste plattan skulle vara hårdare. Vad menar du med det?

– Den första låten som släpptes hette Hur dom än och jag ser den låten som musikaliskt hårdare än de låtar som fanns med på det tidigare albumet, Vilja bli. Sen vet jag inte om andra håller med om det, men med hårdare menar jag mer trummor, mer moll, liksom mer domedagskänsla över vissa låtar. En målsättning när jag gjorde Klappar och Slag var att våga – jag ville använda den position jag lyckats nå med debuten till att utmana lyssnarna istället för att stryka medhårs.

Du har gjort flera samarbeten med bland annat Timbuktu, Veronica Maggio och Daniel Adam Ray. Finns det någon annan som du skulle vilja samarbeta med?

– Bra fråga. Min telefonbok är full av människor jag tycker om, umgås och dricker bärs med. Vänner helt enkelt och jag märker att det är dem jag instinktivt vill samarbeta med, snarare än den så kallade artisteliten.

Hur tror du 2014 kommer att se ut?

– Jag kommer att ha en del spelningar i Norge, men annars har jag försökt att inte boka upp mig så mycket. Jag har fyllt 30 så jag har tänkt stanna upp lite, fundera lite och kanske resa lite. Jag ska bland annat till Los Angeles och jobba. Jag tänkte kombinera nytta med nöje liksom och inte låsa in mig i en studio, utan ha kul och göra mycket musik.

Fakta

[checklist]

Oskar Linnros kommer till Lund

  • När? Fredag 6 december
  • Var? Mejeriet
  • Tid? Öppnar kl. 20:00 / Börjar kl. 22:00
  • Pris? 270 kr

[/checklist]