Chile får en svensk jultomte

- in Studentliv
@Sebastian Manieri

I juletid sägs det att man ska vara extra generös. Helsingborgsstudenten Karla Opazo visar var skåpet ska stå och delar ut julklappar till utsatta barn i Chile.

– Häromdagen var han och sprang. Han är maratonlöpare, och brukar springa genom de små byarna. I en av dem såg han ett gäng barn som spelade fotboll med en tygboll, och han blev helt chockad. Så han sprang till närmsta butik, köpte en riktig fotboll, och sprang tillbaka med den till dem.

Maratonlöparen i fråga är Ricardo Opazo, en postanställd familjefar i en liten by i det sydamerikanska Chile. Han har under sin karriär fått ta emot massvis med brev addresserade till ingen mindre än tomten själv. Han läste dem, och såg stor skillnad mellan de som hade det ”rätt bra” och de som ”inte hade det bra”. Barnen från de mer välbeställda familjerna önskade sig TV-spel och telefoner, medan de som hade det svårt istället önskade sig mat på bordet, eller på sin höjd en docka eller boll.

Han bestämde sig för att ta saken i egna händer, och började åka ut varje jul och presentera sig som en anställd hos tomten. Med sig hade han saker från barnens önskelistor, som han delade ut till de glatt chockade barnen.

– Han gjorde det bara för att han inte såg någon poäng med att inte göra det. Varför inte – nu för tiden kan man ju fika för 100-200 kronor, men man blir så snål när man ska hjälpa någon annan.

Den som berättar är Karla Opazo, hans brorsdotter – student på kandidatprogrammet för Strategisk Kommunikation på Campus Helsingborg. Den här julen ska hon inte bara åka och hälsa på släkt och vänner, utan även gå i sin farbrors fotspår och dela ut julklappar till barn som har det svårt. Hon har fått sponsring från företag med både presenter och rabatter, och efter att ha fått vara med i olika tidningar har även privatpersoner viljat skicka med henne saker.

– Igår fick jag ett samtal från en mamma som läst om mig i tidningen, hon ville  skänka typ alla sina barnkläder. Nu har jag mest problem med att det är för mycket att bära, berättar hon med ett skratt.

Karla Opazo har alltid haft många idéer, och alltid haft ett driv att hjälpa de som har det svårt.

– Jag brukar ha svårt att donera pengar, men att exempelvis ge någon något varmt att dricka på en kall dag kan göra stor skillnad. Många stödjer stora organisationer, men jag gör detta eftersom jag ser direkt att jag gör skillnad, och vad reaktionen blir. Det finns inga mellanhänder – bara jag, säger hon.

Idag landade hon, och Karla Opazo kommer stanna kvar över hela julen. Hon kommer besöka byar utanför staden Chilán, en tätort som är ungefär lika stor som Uppsala. Resan kommer dokumenteras med kamera, och den som vill följa henne kan gå in på http://karlaopazo.blogspot.se/.

Fakta

[checklist]

  • Namn: Karla Opazo
  • Ålder: 22 år
  • Uppväxtsort: Malmö
  • Pluggar: Strategisk Kommunikation
  • Familj: Mamma Nancy, pappa Miguel och storasyster Daniella
  • Favoritmat: Mammas lasagne eller pappas spaghetti och köttfärssås

[/checklist]