Musikhjälpens filial i Helsingborgs eter

- in Kultur & Nöje, Nyheter

Föreningsutskottet, tillika radiokanalen, Stampus FM sänder för andra gången sitt egna Musikhjälpen den 9-15 december. I år ligger fokus på att uppmärksamma och samla in pengar till alla kvinnors rätt att överleva sin graviditet.

Studentradion Stampus FM sänder parallellt med sändningarna från glasburen i Göteborg liveradio från en egen glasbur belägen på caféet Mindpark på Campusområdet.

– Jag vet att Stampus FM kan engagera och ena medlemmar i Stampus, då det ligger lite utanför Stampus ordinarie verksamhet att samla in pengar, säger stationschef Emanuel Leander.

 Foto: Robin Wilhelmsson
Emanuel Leander och Michaela Esseen sänder Stampus FM under Helsingborgsstudenternas svar på Musikhjälpen.
Foto: Robin Wilhelmsson

Växande evenemang

En av initiativtagarna bakom evenemanget är vice stationschef Michaela Esseen, som redan för två år sedan startade en insamling i mindre skala till Musikhjälpen.

– Det är väldigt mycket människor som rör sig vid Mindpark. Under våra lunchsändningar har det därför varit många som tittar, vilket är kul för då ser de vad det handlar om. Vi hoppas nu på ett ytterligare ökat antal lyssnare och att pengarna i kassan ska öka med dem, säger Michaela Esseen och fortsätter:

– Det känns väldigt bra och många tycker det är kul. Redan nu är det fler som pratar om det jämfört med tidigare, och det var ju lite poängen med att ha det under hela veckan den här gången.

Förra året anordnade Stampus FM två insamlingar, fysiskt och digitalt, vilket avslutades med en välgörenhetsgala på Folkets hus.

– Där började idén om att ha någonting i år också, då vi ville utveckla förra årets koncept, säger Emanuel Leander. Michaela Esseen kommenterar:

– Att vi den här gången kör en hel vecka har att göra med att vi ville få det att synas mer och då måste man synas flera gånger. Vi kände också för att göra något annat och nytt. Det här året gör vi det vi kan, det vill säga sända radio. Sen blev det att vi även sammanfogat oss med Stampus och deras aktiviteter.

Tänkt att bli återkommande arrangemang

Emanuel Leander berättar att Stampus FM hämtar inspiration från andra studentradioföreningar som också engagerar sig i samband med Musikhjälpen, då de är ganska färska på fronten.

Vad hoppas ni kunna uppnå genom evenemanget?

– Ekonomiskt så vill vi såklart bli bättre än sist. Förra året samlade vi in 11 000 kronor, så det vill vi såklart slå. Vi hoppas även kunna etablera detta så att det blir ett återkommande evenemang, berättar Emanuel Leander.

Vad har ni hittills fått för respons?

– Ifrån samtliga som mött oss då vi anmält initiativ till Musikhjälpen är responsen helt och hållet positiv. Samtidigt hoppas man alltid att fler engagerar sig på olika sätt och skänker pengar.

Musikhjälpen finns på Mindpark 9-15 december mellan klockan 11.30-13.00.