Klubbnyheter tänds och stjäls på lundahimlen

- in Kultur & Nöje, Nöje
@Pontus Bark

Trött på ditt stamhak? Har du gjort bort dig på dansgolvet? Eller vill du bara träffa nytt folk eller dansa till toner du aldrig hört tidigare? Lundagård tog en koll på vårens klubbnyheter.

Efter gedigna efterforskningar måste det tyvärr sägas att nyheterna för de (eller oss) som är sugna på nya klubbkoncept bland Lunds nationer inte är överdrivet många. De flesta nationer kör på med redan existerande projekt. På Sydskånska händer det däremot grejer. Under kommande termin dyker hela tre nyheter upp på den sydskånska klubbscenen, bland annat klubben Basbehov.
– Kommer du till basbehov kan du förvänta dig tung basmusik. Du kommer att få höra mycket musik som du aldrig hört tidigare, säger Hampus Wikmark, en av två arrangörer för Basbehov.
Sydskånskas kurator Carl Artéus utvecklar:
– Vi på Sydskånska sitter på musikkunskaper. Vi väljer därför att ha lite mer smala, nischade klubbar. Förutom hos oss på Sydskånska och på Blekingska finns det i princip bara mainstreamklubbar i Lund. Vi fyller alltså ett behov som finns, säger Carl Artéus.

Spazio gästspelar på Blekingska
Vill du gå på en klubb som du besökt tidigare men i för dig kanske nya lokaler ska du i vår styra dina steg mot Blekingska. Den 21 februari är det premiär för en gästklubb som många säkert känner igen från Smålands, nämligen Spazio Social Club. Blekingska har alltså lyckats överta en av Smålands allra populäraste klubbar som också gästat Babel i Malmö.
Hur lyckades Blekingska få över Spazio från Smålands nation?
– Ja, den var populär, det har vi förstått. Så det är roligt för oss att vi har lyckats knyta Spazio till oss. De var sugna på komma tillbaka och gästspela i studentvärlden och tyckte att Blekingska var det bästa alternativet, säger Jimmy Sok, kurator på Blekingska nationen.

”Vi har bra kontakt”
Blekingska har alltså lyckats knyta till sig en av Smålands nations flaggskepp. Något som måste betraktas som en prestigevärvning?
Varför släppte ni Spazio till Blekingska?
– Vi förlorade inte Spazio, de valde att testa att köra klubbar i Malmö under 2013. Vi har bra kontakt med Spaziogänget och de kanske dyker upp hos oss någon gång under våren. Med tanke på att Blekingska har fasta klubbar tror jag inte att de har tagit över Spazio utan snarare att det är en bokning som vilken som helst, säger Johanna Söderman, nationsombud på Smålands nation.
Men på er sida står det att Spazio är ”Lunds fetaste klubb med kö slingrades ut på dansgolvet”. Varför har ni inte bokat upp dem i vår om ni har en så bra relation med dem som du beskriver?
– Vi har tyvärr inte alltid en särskilt uppdaterad hemsida, vi har i vår två techno/houseklubbar och nu senast i lördags fyllde vi lokalen när Tjejrejv var på besök från Malmö. Våra klubbförmänniskor bokar ständigt nya akter och vi har de senaste månaderna bokat DJ:s från olika delar av Europa, säger Johanna Söderman.

Sammanfattningsvis har tre nationer av tio klubbnyheter att erbjuda under kommande termin. Resterande dundrar på med de projekt som erbjudits tidigare.
Vi ses i vimlet!

Fakta

[checklist]

  • Du som är ett fan av ljusshower och tung electro ska styra dina steg mot klubben Electrified som återkommer vid fyra lördagar under våren. Den andra nya klubben som Sydskånska erbjuder har fått namnet Basbehov.
  • Bakom denna idé står killarna som några av er kanske känner igen från programmet BRRRAP! på Radio AF. Basbehov kommer att fokusera på underjordisk och framåtskridande dansmusik med, inte helt oväntat, bas som främsta ledord.
  • Även på Smålands finns ett nytt klubbkoncept. Här handlar det om ett open mic-upplägg där du och ditt nystartade band kan komma, grabba tag i en mikrofon och riv av en låt eller två. 22 februari är datumet att hålla koll på för dig som är peppad på att vara rockstjärna för en stund.

[/checklist]