Så ska den nya rektorn vara

- in Nyheter
@Annika Skogar

På Universitetsstyrelsens sammanträde under tisdagen fastställdes den kravprofil som ska styra jakten på en ny rektor.
Vi behöver egentligen en person som både kan stå i givakt och gå ner i spagat samtidigt, säger mötesordförande Mats Svegfors.

Universitetsstyrelsen är universitetet högsta beslutande organ. På tisdagen möttes de för sammanträde och då ordinarie ordförande Margot Wallström för dagen drabbats av sjukdom klev styrelseledamot Mats Svegfors in i hennes ställe.

Rektorsval
Under mötet togs ytterligare ett kliv på vägen mot en ny rektor. Nuvarande rektor Per Eriksson kommer att avgå först vid årsskiftet men processen för att hitta en lämplig efterträdare är redan i full gång.
Jag skulle nog säga att ett rektorsval vid Lunds universitet aldrig någonsin varit viktigare än vad det här kommer vara, säger Mats Svegfors.

Mats Svegfors menar att en framtida rektor måste kunna driva de stora forskningsprojekten som ESS och MAX IV-laboratoriet framåt men att det också  är viktigt att personen utvecklar en bredd i utbildning och forskning.
Det är väldigt viktigt att studenterna känner att det inte blir en Mr Strålrör utan att det blir någon som har intresse för hela universitetet.
Hur stor vikt lägger ni vid könet på nästa rektor?
Många benämner nästa rektor som en ”han”, om man inte är väldigt målinriktad i att också söka kvinnor så kommer det lätt bli en man. Det är något vi har med oss.

Ökad omsättning
Under styrelsemötet diskuterades även bland annat Lunds universitets årsredovisning för 2013.
Det är overkligt att vi går så här bra, säger Per Eriksson.
Under Per Erikssons fem år som rektor har universitets omsättning ökat till 7,5 miljarder kronor om året. Det handlar dock framförallt om universitets forskningsverksamhet och Lunds universitet har under en längre tid efterlyst ett större utbildningsuppdrag från regeringen.
Den här regeringens utbildningspolitik är helt obegriplig, säger Per Eriksson.
Vad tror du skulle hända med utbildningsuppdraget vid ett eventuellt regeringsskifte?
Alla partier utanför Alliansen har signalerat att de är positiva till ett högre utbildningsuppdrag. Jag har sagt till sittande utbildningsminister att jag inte tycker att de ska bjuda på den lätta.