Lugn studiemedelsdemonstration

- in Nyheter
@Tor Gasslander

På torsdagskvällen ockuperade demonstranter AF-borgen igen. Denna gång protesterade de mot regeringsförslaget om sänkt studiebidrag.

Demonstrationen hade ett hundratal deltagare, flera av dem från nätverket Ockupera universitetet som deltog vid höstens manifestation då demonstranter tog sig in till rektorn och dennes kontor. Dagens demonstration handlade om finansminister Anders Borgs förslag på sänkt studiebidrag och höjt studielån. Demonstranterna tågade från Stortorget till AF-borgen, där de i Café Athen inledde ett öppet möte.

­

Studentteaterns kulturcafé såg en stund ut att vara hotat av dagens demonstration, eftersom deras tilltänkta lokal var full med fanor och demonstranter, men situationen löstes utan större konflikter.
– De var jättetrevliga och fredliga. Jag behövde inte säga ett ord, polisen sa inte ett ord och de som jobbar på AF-borgen sa inte heller ett ord, berättar studentteaterns Carl Lindqvist. Enligt honom lämnade demonstrationen byggnaden i god tid innan caféet skulle öppna.

”Det gick lugnt till”
Polisen tyckte också att demonstrationen genomfördes i god ordning.
– Det gick lugnt till, så det var inga större störningar för allmänheten, säger vakthavande befäl Calle Persson på polisen i Lund.
Det gick rykten om att polisen planerade att skingra demonstrationen om den tog sig in i AF-borgen?
– Jag kan inte kommentera om vad vi hade tänkt, men det gjorde vi inte i alla fall. Det gick lugnt till, säger han.

Kvällens enda offer var möjligen några studerande studenter som tittade upp med rynkade pannor när demonstrationståget kom in i Café Athen.