Studenter är mycket – men inte strålningståliga

- in Debatt
@Lundagård

En energiomställning från kärnkraft till 100 procent förnybar energi är något som angår oss alla, skriver Gröna Studenter Lunds språkrör Joakim Månsson Bengtsson och Sofie Lemontzis i en debattartikel.

Den 23 mars 1980 hölls det folkomröstning om kärnkraftens framtid i Sverige. Linje 2 vann och efter omröstningen beslutade riksdagen att alla kärnreaktorer skulle vara ur drift till år 2010. Året är nu 2014 och endast Barsebäcks två reaktorer är avstängda. Detta är ett hån och ett svek mot demokratin. Än värre är det dock att alla tusentals människor som engagerade sig i antikärnkraftsrörelsen för nästa generations skull, vår skull, blev svikna. Trots sveket kämpar många av dem än, i över 40 år har dessa eldsjälar kämpat för att skapa en framtid för kommande generationer som inte är radioaktiv utan är förnybar och säker i sin energiomvandling och sparsam i sin energikonsumtion. Det är fantastiskt att de orkar kämpa, men dystert att de fortfarande behöver det och att de inte får nog med hjälp. De kämpade för oss när vi inte kunde, nu är det vår tur att ta upp kampen. En energiomställning till 100 procent förnybar energi är inte bara något som angår de som gick i Barsebäcksmarscherna längre, det angår oss alla, i högsta grad oss studenter också.

Vi som är unga idag måste lösa problemen som kärnkraften redan har skapat, och se till att situationen inte förvärras. Vi måste inse att ingen del av kärnkraften är varken säker eller grön, inte uranbrytningen, inte kärnkraftsutvinningen och inte det radioaktiva avfallet. Än så länge har ingen svaret på vad vi ska göra med avfallet under de 100 000 år som det måste hållas åtskiljt från djur och människor, samtidigt fortsätter vi producera mer.

Vi i Gröna Studenter vet om det här. Vi ser helhetsbilden, vi ser att riskerna är för stora och moraliska aspekter väger för tungt för att studentförbundet för det parti som bildades som reaktion på Tjernobylkatastrofen ska vara stilla och tysta. Vi för studentpolitik men står såväl för demokrati som för trygghet. Ett Sverige med 100 procent förnybar energi kan medföra positiva förändringar i andra nationers energipolitik och bidra till att göra Europa och världen mer säker och trygg för alla medborgare. När det finns genomförbara rimliga alternativ tänker inte vi riskera våra egna och våra medmänniskors liv. Det är inte klokt, det är inte grönt.

Gå med i Gröna Studenter och kom med i kampen för ett 100 procent förnybart samhälle. Glöm inte Europaparlamentsvalet den 25 maj, vilket parti du röstar på spelar roll.
Ökad trygghet eller ökad risktagning. Vilket Europa vill du leva i?

 

Joakim Månsson Bengtsson
Språkrör för Gröna Studenter Lund

Sofie Lemontzis
Språkrör för Gröna Studenter Lund

Emma Hult 
Språkrör för Gröna Studenters riksorganisation

Patricio Ruiz 
Språkrör för Gröna Studenters riksorganisation