Ekonomi på feministers vis

- in Nyheter

Hur ser egentligen feministisk ekonomi ut? På onsdag gästas Lupef av Kenneth Hermele från Feministiskt initiativ för en diskussion om hur den svenska ekonomin kan fördelas mer rättvist.

Kenneth Hermele. Foto: Privat
Kenneth Hermele.
Foto: Privat

Ekonomi betyder huvudsakligen ”att hushålla med resurser”. Men hur görs detta med en feministisk modell? Under våren bjuder Lupef, på mängder av olika politiska talespersoner. På onsdag gästas Lupef av Feministisk initiativ och riksdagskandidaten Kenneth Hermele som ska diskutera feministisk ekonomi.

För folket
Med feministisk ekonomisk modell menas att ekonomi är till för folket och ska fungera som ett medel för att alla ska kunna få tillgång till det som de behöver. Saranna Lundén, som arrangerar evenemanget, anser dock att ekonomins betydelse i dagens samhälle har en annan innebörd. Idag gynnar ekonomin de som har makt och pengar – inte de som har ett grundläggande behov av det.
– Det är de rika som gynnas, och de fattiga som missgynnas. Världen ser tyvärr ut såhär och det är därför det behöver diskuteras. Hur vi fördelar pengar är ett problem. Det känns orättvist att folk med mycket pengar ska fortsätta gynnas när det finns utsatta grupper som till exempel ensamstående mammor och immigrerande som skulle behöva det ännu mer, säger Saranna Lundén.

Inte bara lika lön
Föredraget kommer innehålla 45 minuters föreläsning och 45 minuters frågestund. Saranna Lundén hoppas på att det kommer ställas mycket frågor.
–  Jag hoppas att de som går på föredraget får ett helhetsperspektiv av Feministisk inititativ som parti. Feministiskt initiativ handlar inte bara om att det ska bli lika lön för män och kvinnor, de har även frågor som berör miljö och global rättvisa. Och ekonomi, miljö och rättvisa är tre delar som behöver gå ihop, säger Saranna Lundén.

 

Artikeln har korrigerats efter publicering.

Fakta

[checklist]

Kvällen arrangeras av Lunds universitets politiska och ekonomiska förening, LUPEF

  • När: 26 mars kl 16:30-18:00
  • Var: I Edens hörsal, Paradiset
  • Pris: Gratis
[/checklist]