Stampus avbryter samarbete med Urban bar

- in Nyheter
@Kenneth Carlsson

Fällningen och debatten kring den könsdiskriminerande reklamen får nu även konsekvenser i Helsingborgs studentliv. Stampus avslutar nu sitt samarbete med Urban bar.

Urban bar är en del av Helsingborgskollektivet, en grupp som driver flera av stadens största krogar och nattklubbar. Helsingborgskollektivet har ett tätt samarbete med Stampus, helsingborgsstudenternas studiesociala mötesplats. Stampus medlemmar får ofta fria inträden och rabatter på nattklubbarna.
Under måndagseftermiddagen satt Stampus i möte med representanter från Urban bar för att diskutera situationen. Nu väljer de båda parterna ömsesidigt att avsluta sitt samarbete.
– Det är allvarligt när våra medlemmar tar illa upp av några av våra samarbetspartners. Många medlemmar har hört av sig och vill att vi tar ställning, därför har vi valt den här lösningen. En av våra grunder är att vi inte vill att någon ska känna sig kränkt eller utanför av våra beslut, säger Hampus Fernström, ordförande för Stampus.

Vill inte fälla andra
Det upphörda samarbetet gäller endast med Urban bar. Att avsluta samarbetet med resterande delar av Helsingborgskollektivet är inte aktuellt.
– De som har blivit fällda är Urban bar, inte de andra. Vi tycker att det känns förhastat att dra alla över en kamm. Vårt uppdrag är inte att fälla aktörer, utan att erbjuda så bra miljö som möjligt för våra medlemmar, säger Hampus Fernström.

Eftersläpp upphör
Det avslutade samarbetet innebär att de Stampusaktiviteter i form av eftersläpp och barrundor på Urban bar nu upphör.
– Vi kommer inte aktivt uppmuntra våra medlemmar att gå dit. Sen ifall Urban bar kommer fortsätta ha studentrabatt kommer det stå för dem. Det finns inga hard feelings, men vi kommer inte ha något Stampussamarbete med dem i fortsättningen, säger Hampus Fernström.

Fredrik Norling, delägare i Urban bar, bekymrar sig inte över det upphörda samarbetet.
– Vill Stampus inte ha ett samarbete är det deras beslut. Vill de inte ha det så spelar det ingen roll.

Elin Hemréus är glad över att samarbetet upphört.
– Det känns positivt för studentlivet och jämställdheten, säger hon.

 

LÄS MER: Student fällde sexistisk nattklubbsreklam