"Nationerna har ett ansvar att inte reproducera dagens patriarkala strukturer"

- in Debatt
@Lundagård

Hallands nation och Västgöta nation gjorde fel som lät rapparna Näääk & Nimo spela på Kvalborg den 29:e april. Det skriver pol. kand.-studenten Carl Granklint Rask i ett debattinlägg.

År 2011 uppmanade rapparen Petter till bojkott av Hallands nation efter att en rasistskandal utspelats. Hallands blev utmålat som Lunds skamfläck i lokala och nationella media men efter ursäkter från nationens quratel glömdes det hela snabbt bort. Idag, år 2014, väljer Hallands nation att tillsammans med Västgöta nation bjuda in artister som har förespråkat våldtäkt. Jag hittar två logiska alternativ för hur ytterligare ett magplask av just Hallands ens kan vara möjligt. Antingen är kocken på Hallands ett ondskefullt geni som förgiftar all mat vilket gör att alla anställda börjar tänka galet, eller, lite troligare, så lever vi i en djupt rotad patriarkal och rasistisk värld.

Sexism och rasism är vardagsmat. Det är så djupt inpräntat i vårt samhällsklimat att folk knappt ens höjer på ögonbrynen. Om någon skulle stå upp mot detta får personen i bästa fall höra orden ”det var inte min avsikt att såra någon” följa. Responsen från allmänheten brukar då ögonblickligen vara ”Det är okej, du är förlåten”, ”Hen var ung och dum och visste inte bättre” eller klassikern ”Hen kommer inte göra om det”. Signalerna som sänds ut vid dessa enkelt intjänade förlåtelser av allmänheten är extremt tydliga – det är fritt fram att vara hur vidrig som helst så länge en säger ”ojsan” efteråt. Tror någon på allvar att detta beteende kommer leda till en bättre värld?

Eftersom Näääk & Nimo har sagt ”ojsan” efter sitt våldtäktspropagerande så menar Hallands och Västgöta att det hela nu är okej. Bilden från dagens alla friande våldtäktsdomar där mannen ursäktas och utmålas som ofantligt korkad samt konstant oansvarig reproduceras ännu en gång. Jag som man tycker detta känns extremt orättvist mot alla män. Självklart förutsätter jag därför istället att Näääk var helt medveten om vad han skrev när han skrev det och att han skrev det för att han ville skriva det. Jag förutsätter också att han var vid samma medvetande då han publicerade låten. Framförallt förutsätter jag att han är vid samma medvetande idag och bör därför antingen sluta låtsas att han ångrar det eller verkligen bevisar att han gör det. För att bli förlåten kräver jag att Näääk verkligen tar avstånd från det han gjort och väger upp all skada han skapat som offentlig person och idol genom att aktivt visa engagemang mot sexism och våldtäkt. Det behövs för att Näääk ska vara trovärdig i sin ursäkt. Jag kräver detta eftersom jag respekterar Näääk som en medmänniska där vi alla genom vårt handlande står för skapandet av morgondagens samhälle och dess strukturer.

Givetvis tror jag inte att kocken eller någon annan på Hallands är ett ondskefullt beräknande geni. Men även Hallands har ett ansvar att inte reproducera dagens patriarkala strukturer. En kan inte längre se genom fingrarna, en måste ta sitt ansvar genom att reagera och agera. Annars framstår en i praktiken ondskefull, vare sig en beräknat det eller inte.

Carl Granklint Rask
Politices kandidat-student

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Regeringen: Gör det lättare att stänga av olämpliga studenter

Efter ett flertal fall där universitet haft svårt