Undergången är nära

Med starka karaktärer, traditionsenliga ordvitsar och ett grymt a capellanummer blir karnevalsspexet Atlantis minnesvärt och fängslande, tycker Lundagårds recensenter.

Atlantis håller på att gå under, gatorna står i spillror med klotter och skräp och rädslan över att staden är på väg att sjunka hänger över invånarna. Borgmästaren är däremot lyckligt ovetande om faran, och hennes största bekymmer är hur Atlantis ska bli en lyxresort. Mest bekymrad är hon över hur gästerna ska trivas. Samtidigt uttrycker invånarna sitt missnöje och en oskyldig Noak försöker samla alla djur på en båt – men varför ska han ha ett av varje kön?

 

Gästerna anländer till Atlantis, och vi förstår borgmästarens oro över att allt ska vara tipptopp – det är nämligen gudar av olika slag som besöker Atlantis. Äventyret drar igång, och vi bjuds på drama, kärleksdrycker och mord.

 

Det börjar lite svajigt, och som publik är det svårt att få grepp om vad det är fokus på. Är det Noaks historia? Är det den kommande undergången? Eller är det borgmästarens renovering av staden? Förvirringen försvinner dock så fort gudarna äntrar scenen. Då blir genast föreställningen mer fängslande, och även de övriga karaktärerna lyfter.

 

Det är Afrodite, Ganesha, Tor och Gud som utgör ett tight gäng både i sång och skådespeleriet sitter som en smäck. Det skojas om Ganesha som är elefanten i rummet och Guds Instagramflöde – gudar är ett tacksamt ämne att skämta om, vilket det görs friskt och bra!

 

Nytt för karnevalsspexet är att skådespelarna på scen består av både kvinnor och män, vilket fungerar alldeles utmärkt. En kvick dialog och skiftande handling finns tack vare beundransvärt starka karaktärer. Imponerar gör de också när de med små medel snabbt gör om scenen utan att någonsin byta kuliss. I spexet finns inga fiender eller onda personer, men den överhängande faran bidrar till nog med spänning och intrig.

 

Att Atlantis är halva tiden av vanliga spex gör ingenting. Hela föreställningen håller hög kvalitet och det genomsyras av starka personligheter och ett välskrivet manus. Varenda minut utnyttjas väl och årets karnevelspex kommer definitivt följa med till framtiden i minnet.

 

Snyggast effekter: Åskan varje gång Tor höjer sin hammare.
Känslomässigast sångframträdande: ”Rådgivarens olyckliga kärleksballad”
Tuffast på scen:
Guden Tor
Bästa kostym:
Ganesha
Roligast referensvits:
Joakim Hillsons ”Vacker utan spackel”
Bästa sånginsats: ”
Gudarnas sorti” – a capellan
Roligaste slang:
YOLT
Bäst i bakgrunden:
När rådgivaren försöker rycka ut sitt hjärta.
Roligaste rekvisitan:
Tors brev

Fakta

[checklist]

Karnevalsspexet Atlantis

 • Pris: Parkett Ordinarie 140 kronor, Student 100 kronor.
  Läktare 100 kronor, Ståplats 50 kronor.
 • Plats: Stora salen i AF-borgen.
 • Tid:
  Fredag: 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 19:00, 20:00, 21:00
  Lördag: 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 19:00, 20:00, 21:00
  Söndag: 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 19:00, 20:00, 21:00
[/checklist]

Text: Saga Sandin och Carl-Johan Kullving.
Bild: 
Jens Hunt.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Nästa karnevalskommitté på G

Lundakarnevalens valberedning är i full gång att intervjua