”Viktigt knyta ihop arbetsmarknaden med utbildningen”

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Förenklade byggregler och mer fokus på arbetsmarknaden för unga. Det är några av hjärtefrågorna för centerpartisten Max Eskilsson som till vardags läser media- och kommunikationsvetenskap.

Den 23-årige ex-malmöiten Max Eskilsson står som nummer tio på Centerpartiets lista i valet till kommunfullmäktige. Han är dessutom ordförande för Centerstudenter i Lund och läser just nu grundkursen i media- och kommunikationsvetenskap. Trots att chansen är liten att just han kommer in i fullmäktige brinner han för den lokala politiken.
– Det är kul att få vara med och även formellt driva kampanj.
Varför ska en student rösta på dig?
– Jag vill att kommunen fokuserar mer på miljö och bostäder. Eftersom jag själv är student vet jag hur viktig bostadsfrågan är.
Hur ska fler bostäder byggas rent konkret?
– Med regelförenklingar. Till exempel kan ändrade parkeringsnormer underlätta nybyggen, liksom en sänkt bullernivå. Studenter bor en begränsad tid i studentbostäder, och därför kan det vara lägra krav på dem, säger han.

Positiv till studentmedarbetare
Studentmedarbetarsystemet är en riktig käpphäst för de borgerliga partierna i kommunen, så även för Centerstudenterna i Lund. Max Eskilsson menar att arbetsmarknad och utbildning måste gå hand i hand.
– Därför är det glädjande att kommunen kan gå i bräschen för studentmedarbetare. För oss Centerstudenter är det viktigt att knyta ihop arbetsmarknaden med utbildningen, säger Max Eskilsson.

Mer individanpassat
Något annat engagemang i studentlivet än Centerstudenter har han inte hunnit med än, men lovar ändå att driva på i utbildningsrelaterade frågor i kommunvalet. För tillfället är han ersättare i barn- och skolnämnden.
– Jag vill fortsätta skapa mer tillgänglighet i skolan och även möjliggöra mindre klasser. Min förhoppning är att det ska bli mer individanpassat lärande också, säger han.
Inför söndagens valutgång är han segerviss.
– Jag tror vi kommer öka och ligga på fyra-fem mandat i kommunen efter valet. Vi är i medvind nu, säger Max Eskilsson.

Om seglen fylls återstår att se.

Kommunvalet 2014

[checklist]

Vem ska du rösta på?
Inför valet den 14 september har Lundagård intervjuat kandidater från samtliga politiska partier som ställer upp i kommunfullmäktigevalet till Lunds kommun. Gemensamt för intervjupersonerna är att de för närvarande är studenter eller doktorander.

[/checklist]