”Nedskärningarna slår hårt mot de utsatta”

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Kommunen och staten måste ta sitt ansvar och bygga fler studentbostäder. Det tycker Marcus Mattson från Kommunistiska partiet som står som nummer åtta på partiets lista i valet till kommunfullmäktige.

– Vi prioriterar människovärdet framför marknadsvärdet, säger Marcus Mattsson från Kommunistiska partiet.
Han är nummer åtta på partiets lista till kommunfullmäktige i Lund. För närvarande läser han upp betyg på Fridhems folkhögskola i Svalöv, men bor i Lund.
– Nedskärningarna på antalet studieplatser på högskolorna slår hårt mot de med arbetarbakgrund. Så länge någon vill plugga ska den få göra det, det ska inte handla om pengar, säger Marcus Mattsson.
– Nu sparkas du ut på arbetsmarknaden direkt efter studenten och får inte studiemedel för att läsa upp betyg innan du blivit 20 år. För de som har det svårt under gymnasietiden kan det vara förödande, säger han.

Kommunen ska bygga mer
Marcus Mattsson sitter i centralstyrelsen för Revolutionär kommunistisk ungdom. En av de politiska protester han deltagit i var när RKU tältade i parken Lundagård i november 2011 och krävde fler studentbostäder.
– Årstiden var kanske illa vald, men det är en viktig fråga. Bostäder är en del av infrastrukturen och det är statens ansvar att bygga efter behov.
Hur ska fler studentbostäder byggas?
– Självklart ska kommunen och staten gå in och bygga nytt. Det finns resurser, det är borgarnas skattesänkningar som gjort det svårt. Man måste sluta tänka på att bostäder ska ge vinst, säger han.

Vården viktig
De senaste årens nedskärningar i vården är Marcus Mattsson också kritisk mot.
– Det är en attack mot vårdpersonalen. Dagens sjuksköterskestudenter ser vad det är för sektor de ska ut i efter examen. Människor dör för att det inte är mänskliga arbetsvillkor. Vi måste prioritera sjukvården före skattesänkningar, säger Marcus Mattsson.

Kommunistiska partiet sitter inte i kommunfullmäktige just nu, men inför valet på söndag är han lugn. Han menar att partiet varit aktiva i vårdfrågan och fått stöd för sin politik.
– Men något bestämt antal mandat kan jag inte säga. Vårt mål är att det ska gå bättre än i valet 2010, säger han.

Kommunvalet 2014

[checklist]

Vem ska du rösta på?
Inför valet den 14 september har Lundagård intervjuat kandidater från samtliga politiska partier som ställer upp i kommunfullmäktigevalet till Lunds kommun. Gemensamt för intervjupersonerna är att de för närvarande är studerande eller doktorander.

[/checklist]