Rysk dominans i utrikespolitisk debatt

- in Analys
@Philip Stålhandske

Samtliga riksdagspartier och Feministiskt initiativ möttes under tisdagskvällen i en debatt om Sveriges utrikespolitiska utmaningar. Trots ett stundtals uppskruvat tonläge bjöds det på få överraskningar.

”Vilken utrikespolitik kommer Sverige föra de fyra kommande åren?”, det var frågeställningen när Utrikespolitiska föreningen bjöd in de potentiella makthavarna för att diskutera bland annat Nato, Ryssland, IS och det växande miljöhotet, modererade av statsvetardoktoranden Mi Lennhag.

Det var hanteringen av Ryssland som dominerade från start, med en höger som delvis vill se Natomedlemskap, en vänster som vill värna alliansfriheten i mer än ett avseende och SD som vill bygga en försvarsallians med de övriga nordiska länderna.

Allianspartierna framställer Ryssland som ett konkret hot mot stabiliteten i Sveriges närområde, som bäst möts av europeisk enighet och Natosammarbete. Lars Ohly från Vänsterpartiet anklagade den sittande regeringen för att försöka smyga in Sverige i Nato utan folkligt mandat. Han fick oväntat medhåll från både Folkpartiet och Moderaterna, även om slutsatserna av analysen skiljde sig.

Allan Widman (FP) gick så långt att han hävdade att Sverige i dag inte har kontroll över delar av sin militära utrustning. Natoteknologi har byggts in i svenska system. I och med att vi inte är medlemmar i Nato har vi ingen kontroll över tekniken, därför måste vi gå med, menade Widman.

Konfliktlinjerna var i övrigt inte något som överraskade. Så nära inpå ett val finns inte mycket utrymme för nya utspel eller intern kritik. Det var därför Sarah Nilsson Dolah från Feministiskt initiativ, som saknade en förd politik att försvara, som stod för de intressantaste insticken. Lite från sidlinjen applicerade hon ett metaperspektiv på var fokus i debatten ligger. Mycket tid lades på territoriella konflikter mellan länder, medan individerna och miljöfrågor glöms bort, menade Sarah Nilsson Dolah.

Islamska statens, IS, ökande inflytande kom upp på agendan först då publiken fick ställa frågor. Moderaterna och Vänsterpartiet fick frågan om de kan tänka sig vapenexport till Peshmerga och andra motståndsrörelser i närområdet och svarade båda nej. Svenska vapen bör inte skickas till en så instabil region, då vi inte vet var de hamnar i slutändan. Folkpartiet får frågan om de vill verka för att Kurdistans arbetarparti (PKK) stryks från EU:s terrorlista för att understödja dem i kampen mot IS. Det vill man inte, men man passar på att antyda att man inte ställer sig helt avvisande till vapenexport till den Kurdiska motståndsrörelsen.

Panelen

[checklist]

I debatten deltog: Lars Ohly (V), Valter Mutt (MP), Désirée Pethrus (KD), Kenneth Forslund (S), Allan Widman (FP), Kerstin Lundgren (C), Markus Wiechel (SD), Hans Wallmark (M) och Sarah Nilsson Dolah (Fi).

[/checklist]

Se fotograf Lukas J. Herbers bildspel från debatten här: