”Jag vill hjälpa så många som möjligt”

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Armend Dushica står på Moderaternas plats åtta i valet till kommunfullmäktige. Han ser sin eventuella kandidatur som ett filantropiskt uppdrag, där han vill hjälpa så många människor som möjligt ur ett utanförskap.

Innan jag och Armend Dushica hunnit börja intervjun, frågar han mig om jag pratat med någon från Kristdemokraterna än. Det har jag inte.
– När du väl gör det, fråga vad de håller på med egentligen, utbrister han då.

Dushica är upprörd, väldigt upprörd, över KDU:s senaste utspel i invandringsfrågan på DN debatt (29/8). Kristdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal skriver att Sverige inte har resurser nog att ta emot de människor som flyr krig och folkmord i Mellanöstern. Det vore inte rättvist mot dem, menar hon. Armend Dushica är av en annan åsikt.
– Jag vill fler människor som flyr hemskheter kan komma till Sverige. Att vi öppnar våra hjärtan och att de kan få komma hit, men även integrera dem i arbete och utbildning. Mitt syfte är att hjälpa så många människor som jag kan, säger han.

Bidragssystem ett problem
Han och hans familj flydde från kriget på Balkan i början av 90-talet. Men väl i Sverige såg han släktingar och bekanta fastna i ett socialexkluderande bidragssystem.
– Jag såg väldigt snabbt problemen i Sverige. Jag såg problemen att man isolerade människor i bidragssystem, att det inte lönade sig att jobba – det var mer lönsamt att stanna hemma än att gå till ett arbete. Det är en av de bidragande anledningarna till att man fastnar i ett utanförskap, säger Armend Dushica och lägger till:
– Dessa upplevelser har jag tagit med mig in i Moderaterna. Jag brinner väldigt mycket för att minska utanförskapet.

Behövs förebilder
Hans kamp för ett minskat utanförskap spiller även över på universitetsnivå. 26-årige Dushica har aktivt arbetat för att stävja den sociala snedrekrytering som råder inom universitetsvärlden. Som ledamot inom Fakultetsambassadörerna försökte han visa att en akademisk bakgrund inte är ett måste för att studera vidare.
– Vår största fråga var hur man kan få personer som kommer från en icke-akademisk bakgrund att ta steget att börja studera på högre utbildning.
Är det något sådant du kan bidra med i kommunfullmäktige?
– Många ungdomar behöver någon slags förebild, att kunna se att det faktiskt går att göra något med sitt liv. Jag brukar åka runt för att berätta hur det är att gå från djupt utanförskap till ett innanförskap. Att studera är en väg ut ur utanförskapet – den vägen kan många fler ta, säger Armend Dushica.

Klyftan mellan arbete och studier ska minska
Men en utbildning är inte en garant för ett innanförskap. Även utbildade akademiker står handfallna inför en tuff arbetsmarknad. Armend Dushica pluggar själv två masterprogram i strategisk kommunikation och EU-rätt och inser att klyftan mellan studier och arbete måste minska.
– Vi tror på att man måste stärka kopplingen mellan Lunds universitet, Arbetsförmedlingen och kommunen. Matchningen är ett problem i Sverige: fler behöver få det jobbet som man utbildat sig till. Kommunen gör mycket för studenterna – men man kan göra mycket mer.

Kommunvalet 2014

[checklist]

Vem ska du rösta på?
Inför valet den 14 september har Lundagård intervjuat kandidater från samtliga politiska partier som ställer upp i kommunfullmäktigevalet till Lunds kommun. Gemensamt för intervjupersonerna är att de för närvarande är studenter eller doktorander.

[/checklist]