BYTISBLOGGEN: Hitta bostad utan hopp

- in Nyheter
@Sebastian Manieri

BYTISBLOGGEN. Att hitta bostad är svårt. Att hitta bostad när man bara ska bo i den i tre månader, och inte har så mycket pengar att erbjuda, är utlänning och vill bo nära universitetet man pluggar på – det är jättesvårt.

MEN JAG HAR KLARAT DET!

Universitetet håller just nu ett House Hunting event – i tre dagar får vi träffa andra som letar bostad, dela upp oss i grupper, och leta efter kollektiv tillsammans. Igår var bara introduktionsdag med ”ice breaking events” – vi fick leka lekar från förskolan och fråga varandra stela frågor i en matsal. På kvällen var det fri lek på det tillfälliga dagiset Birmingham, och vi fick lov att dricka öl och spela biljard på skolans pub.

Jag har varit här i tre dagar, och har hela tiden träffat nya människor. Efter att ha pratat med ett par vänner som varit iväg lite längre än jag har jag kommit fram till den optimala strategin för att hitta bostad (och för att trivas generellt…): var översocial. Ser du inte till att prata med varenda person du överhuvudtaget anar kan ha med din skola, kurs eller bostad att göra kommer du snabbt utanför – man träffar människor hela tiden. Till exempel den här två meter långa tyska ekonomen och hans ungefär hälften så långa indisk-brittiska vän.

En väldigt lång och en väldigt kort person.
Ekonomen Jan är äldre än socionomen Aisha, och har hunnit växa mer.

Så när öldrickandet satte igång slog jag mig bryskt i slang med en tysk-italienare och utmanade en hårig ryss och en mörk holländare på en brittisk variant av biljard, ”Blackball”, som spelas med enfärgade röda och gula biljardbollar. Vi kom överens om att förlorarna skulle bli tvungna att bjuda vinnarna på varsitt stop öl.

Efter en lång, utdragen match kvarstod endast den sista, svarta kulan på brädet. Stämningen vid bordet hårdnade, och efter tio minuter av fulskott och missar skjuter ryssen till slut ner den svarta kulan i ett hål. Jag blir nedslagen men inser sedan snabbt en viktig detalj: han sköt ner den i fel hål! Jag och min nyfunna kompanjon utsågs till vinnare, och hon tog den här bilden av en segerviss Sebastian omgiven av sina slagna motståndare.

Tre personer med ölglas i händerna.
Sebastian, Sonny och Michail visar olika sätt att hantera vinst och förlust.

Dagen efter gav vi oss ut på husjakt. Vi som bara kommer vara här i en termin blev placerade i en grupp om tio, och efter att ha fått blankt nej av en drös med mäklare (i Birmingham finns det massvis med kontor med mäklare som bara hanterar hyresrätter för studenter) tyckte en av dem att vi var en utmaning värdig en person av hans rang (chef över ett tre man starkt mäklarkontor på en bakgata i Birmingham).

Den motiverade mäklarmannen lyckades till slut övertala en hyresvärd att erbjuda oss två hus som ligger vägg i vägg, med fem sovrum i varje. Jag slog mig i slang med Sonny och Michail (holländaren och ryssen) och tillsammans med två andra glada gossar bestämde vi oss för att bo tillsammans i det ena huset.

Summan av kardemumman (TL;DR):

Var översocial och prata med alla, även läskiga ryssar – du vet aldrig vem som plötsligt kan vara din framtida rumskompis. Och se gärna till att skaffa en personlig mäklare med ett stort ego.

тост !