Med sikte på fler kvinnliga kårpampar

- in Nyheter
@Annika Skogar

Nätverk och självförtroende står ikväll på menyn på Samvetet i Lund. Förhoppningen är att det ska få fler tjejer att söka toppositioner inom Lunds studentkårer.

Att få makt börjar med att våga ta den. Det är något som Kårnätverket för kvinnor- trans och queerpersoner har insett. Nu vill de sprida pepp och inspiration för att fler tjejer ska ta på sig tyngre uppdrag i Lunds kårvärld.
– Vi är ett nätverk som består av runt 549 kårkvinnor runt om i Sverige. I Lund har vi hittills haft två after work-träffar. Men många av oss som dykt upp sitter redan på toppositioner eller är kåralumner så nu ville vi sprida vidare till nuvarande studenter att fler ska våga kandidera till olika ansvarsposter, säger Jenny Pobiega som är med i nätverket.

Middag mot härskartekniker
Imorgonkväll bjuder de därför in till middag och inspirationssamtal på Samvetet i Lund. På programmet står bland annat strategier för att undvika härskartekniker och tips för att förstå en budget. Alla som är kvinnor, eller som på något sätt identifierar sig som kvinnor, är välkomna att delta.
Varför vänder ni er bara till kvinnor?
– Jag tror att det är många kvinnor, och andra personer som kanske inte passar in i normen, som tänker att de måste kunna allt så himla mycket bättre än de vita männen. Men det måste man ju inte, ofta kan det räcka med lite självförtroende och ett bra nätverk, säger Jenny Pobiega.

Jenny Pobiega. Foto: Privat
Jenny Pobiega. Foto: Privat

Press på att bevisa
Jenny Pobiega var ordförande för Samhällsvetarkåren 2009-10 men är idag anställd på universitetet. Under sitt år som ordförande kunde hon ofta känna en press över att bevisa att saker kan funka minst lika bra när det är tjejer som leder verksamheten.

– Alla vi som jobbade heltid på Samhällsvetarkåren det året var kvinnor vilket i sig var ganska unikt. Jag tror vi alla kände en press på oss att det inte skulle bli en hönsgård eller att vi skulle börja bråka.

Bland Lunds universitets studentkårer är det i år en majoritet av kvinnor på ordförandeposterna. Jenny Pobiega tycker dock inte att det ger anledning att slå sig till ro.
– Det handlar ju inte bara om kvinnlig representation utan också om representationen av handikappade eller personer med en annan bakgrund än en svensk, säger hon.

Fake it ’til you make it – Våga kandidera!

[checklist]

  • VAD? En kväll som ska inspirera fler kvinnor att kandidera till presidieposter och andra toppositioner i kårvärlden.
  • NÄR? Idag, fredag, klockan 16.30 till 20.
  • VAR? Samvetet, Samhällsvetarkårens lokaler i Lund.
  • FÖR? Alla som identifierar sig, eller som har erfarenhet, av att vara kvinna.
  • AV? Arrangeras av kåraktiva och före detta kåraktiva kvinnor i Lund som också är en del av Kårnätverket för kvinnor- trans och queerpersoner.

[/checklist]