Lunds nation belönas med pris

- in Nationer, Nyheter
@Beri Zangana

Lunds nation får pris för sitt arbete mot tobaksförsäljning. Nu hoppas både kommunen och nationen att fler ska ta sitt ansvar.

Lunds nation har blivit tilldelade kommunens förebyggandepris. I motiveringen framgår att nationen arbetat mot tobaksförsäljningen på ett föredömligt vis. Ida Moen Larsson, kurator på Lunds nation, är glad över priset.
– Det känns jättebra, vi blev väldigt överraskade. Vi visste inte ens att det fanns ett sådant här pris. Känns väldigt kul att det arbetet man lägger ner för sådana här saker lönar sig och ger resultat, säger hon.
Att Lunds nation får årets förebyggandepris av kommunen betyder mycket menar Ida Moen Larsson.
– Det väldigt kul att det syns och ger resultat. Kul också att kunna visa upp att man får ett pris som det här. Då kanske man kan få allmänheten att försöka få bort de negativa fördomarna som finns om nationer hos vissa delar av allmänheten, säger Ida Moen Larsson.

Ska hjälpa unga
Priset på 10 000 kronor kommer Lunds nation att donera till Hassela Helpline, en organisation som bland annat jobbar för att unga vuxna ska få styrkan att stå emot mobbning, våld, kriminalitet och droger.
– Eftersom att vi fått ett förebyggandepris så känns det bra att ha hitta en organisation som jobbar med förebyggande arbeten inom områden som droger och tobak bland unga, säger Ida Moen Larsson.

Inspirationsarbete för andra
Enligt Ida Moen Larsson kan priset bli ett inspirationsarbete för andra nationer som gärna tar del av arbetet.
– Nationerna som är en del av Kuratorskollegiet diskuterar om vi ska göra något gemensamt policyarbete och därmed lära oss av varandra hur man arbetar mer förebyggande, säger Ida Moen Larsson.
– Det är viktigt för oss att kommunicera ut till våra medlemmar och informera om att vi finns där som stöd för hjälp. Våra gäster och medlemmar ska ha roligt i en trygg och säker miljö, menar Ida Moen Larsson.

Allmänheten ska få påverka
Lunds kommuns förebyggandepris instiftades 2012 av Lunds Brottsförebygganderåd.
– Min idé var att belysa förebilder och ge allmänheten en möjlighet att lyfta fram sina hjältar. Det var roligt och nytt att se vilka lundaborna kände till, säger Stéfanie Feldmann Olofsson, Alokol-, Narkotia-, Dopning- och Tobakstrateg på Lunds kommun, som är en av de som instiftat priset.

Ansvar hos andra nationer
Stéfanie Feldmann Olofsson hoppas att priset ska påverka hur andra nationer väljer att hantera tobaksförsäljningen i framtiden. Samtidigt menar hon att det kan bli svårt.
– Jag vet att många nationer jobbar på att bli tobaksfria men den ekonomiska biten spelar stor roll. Vi jobbar för är att inte uppmuntra människor till att hamna i ett beroende, säger Stéfanie Feldmann Olofsson.

Motiveringen lyder:

”Lunds Kommuns förebyggande pris tilldelas i år Lunds Nation för sitt föredömliga och banbrytande arbete mot tobak. Lunds Nation tog redan år 2012 beslutet att som enda nation inte tillåta tobaksautomater i sina klubblokaler liksom beslutet att alla lokaler är tobaksfria för nationens medlemmar och besökare. Lunds Nation har på det här sättet gjort ett aktivt val att inte samarbeta med tobaksindustrin. Genom sitt aktiva arbete i projektet krogar mot knark, dokument som drogpolicy och likabehandlingsplan understryker även Lunds Nation att de arbetar långsiktigt och beslutsamt med förebyggande frågor.”

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

En ovanlig cykeltur

Med musik festas det i bussarna. På tandemcyklar