DJ:ande studenter utmanar normen

- in Nyheter

Stampus DJ-utskott i Helsingborg vill utmana den rådande mansdominansen i DJ-branschen. Hur? Genom en DJ-workshop öppen enbart för kvinnor.

Basen dundrar, svetten klibbar fast under tröjan, röken från rökmaskinen sticker i ögonen. Någonstans i den syntetiska dimman döljer sig DJ-båset och bakom skivspelarna en gestalt med stora hörlurar. En man. Igen.

I år har Stampus DJ-utskott i Helsingborg valt att ta tag i problemet med könsfördelningen I DJ-branschen och startat en workshop i plattvändning enbart för kvinnor, som hålls nu idag fredag. Hampus Larsson är ansvarig för utskottet och ansvarar för kurser och bokningar för DJ:s, både till studentföreningarnas hus Villan och till klubbar i Helsingborg.
– Workshopparna startade för tre år sen och har vuxit sedan dess. Studenterna tycker det är spännande och kul. I år gör vi en extra satsning för att få in fler tjejer, säger Hampus Larsson.

Ojämställd bransch
Genom åren som DJ har Hampus Larsson sett att branschen har en väldigt sned könsfördelning. När han själv är ute och spelar i Helsingborg stöter han sällan på kvinnor som DJ:ar på klubbarna. Genom intresseanmälningarna som DJ-utskottet gör inför sina workshops, ser han att det finns stort intresse bland kvinnor. När workshopparna sedan hålls, är det få kvinnor som dyker upp.
– Vi har sett den här utvecklingen under de här åren. Vi samlar in de här intresseanmälningarna, och det är stort intresse bland tjejer, det är faktiskt majoriteten tjejer som vill lära sig. Men när det kommer till kritan är det killar som dyker upp och tar mer plats. Tjejerna verkar inte riktigt ha vågat ta sig fram, säger han.

Med utskottets goda rykte och med goda kontakter tror han att workshopparna kan vara ett första steg mot en mer jämställd bransch.
– Jag tror vi kan jobba vidare med det, så vi kan få en jämställd DJ-kultur i Helsingborg. Det hade varit roligt om vi hade lyckats med det, säger Hampus Larsson.