En uppstickare i podd-djungeln

- in Nyheter
@Agnes Östberg

Det är dags för ett av Akademiska föreningens äldsta utskott att förnya sig. Studentafton tar ett stort kliv in i den digitala eran med sin senaste lansering.

Med gästande nobelpristagare, politiker och internationella kulturpersonligheter lyckas de locka publiker på mellan 100-800 personer och fullt hus. Utan att betala en enda krona lyckas Studentaftonutskottet landa stora namn. Casper Törnblom, förman för Studentafton, har en given förklaring.
− Jag tror att gästerna vill komma hit dels för att det finns få sådana här forum i världen med en lika lång tradition. Sedan handlar det också om att vi inte skickar ut hundratals inbjudningar och hoppas på att någon tackar ja. Vi väljer varje år att bjuda ett fåtal människor och då hoppas vi att de ser det som en ära att få komma, säger han.

Jobbat sedan i somras
En afton brukar inledas av ett timmeslångt modererat samtal med gästen följt av en halvtimmes publikfrågor. Nu ska alltså konceptet förnyas och en podcastversion av kvällarna göras tillgängligt söndagen efter varje studentafton ägt rum. Nicoline Holmström, som arbetat med podcastprojektet på Studentafton sedan i somras, ser stora möjligheter.
− Förhoppningen är att vi ska kunna nå ut till fler. I början framförallt till studenter som inte har möjlighet att komma just den kvällen eller som bor och studerar på annan ort, säger Nicoline Holmström.

Föränderlig men konstant
Podden produceras i samarbete med Radio AF. På frågan hur Studentaftons podcast ska skilja sig ut från mängden resonerar Casper Törnblom och Nicoline Holmström kring podcasten som föränderlig men med ett konstant koncept.
− Jag tror att man kan vara mätt på poddar där två personer sitter och pratar. Vecka efter vecka får man ungefär samma sak av samma personer. Vårt koncept bygger på en mer oväntad bredd, att man ena gången har statsministern som gäst och nästa gång en världsartist, säger Casper Törnblom.

Med andra ord kommer podversionen vara studentaftonen förpackad i ett händigare format. Även publikfrågorna kommer finnas med då det anses vara en så pass betydelsefull del av upplevelsen. De första avsnitten som släpps kommer vara från Feministaftonen den 7 oktober och Chefredaktörsaftonen den 22 oktober.

FAKTARUTA Studentafton

  • Utskott grundat 1905
  • Arrangerar studentaftnar mellan 8-12 gånger per år i Lund
  • Ordinarie pris 100 kr, student 70 kr (oftast några få gratisbiljetter i dörren)
  • Studentaftons podcast lanseras 28 oktober med två avsnitt
  • Sänds genom iTunes, på studentafton.se och via Radio AF

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Studentafton om gensaxens möjligheter – och etiska dilemman

Årets Nobelpris i kemi tilldelades upphovskvinnorna bakom Crispr/Cas9,