På arbetsintervju med Thomas Bodström

- in Nyheter

Advokat. Politiker. Författare. Mångsysslaren och förre detta justitieministern Thomas Bodström kom till Lund under Juridiska föreningens arbetsmarknadsdagar och bjöd på lite allt möjligt. Bland annat sig själv.

Thomas Bodström bjöd på sig själv under föreläsningen på JiA-dagarna. Foto: Daniel Kodipelli
Thomas Bodström bjöd på sig själv under föreläsningen på JiA-dagarna.
Foto: Daniel Kodipelli

Två minuter efter utsatt tid rusar kvällens huvudperson förbi skaran av förväntansfulla juridikstudenter in i Pufendorfsalen på Juridicum. En man med fullspäckat schema.

– Hörs den här? Är det någon mening att jag pratar i den? Säger han och slår lite nätt på mikrofonen som inte fungerar.
– De som sitter längst fram brukar aldrig ha några klagomål när sådant här händer. Thomas Bodström lockar fram många skratt, och publiken verkar nästan medietränad. De vet precis när de ska skratta och när de inte ska göra det.

Förre justitieministern och nuvarande advokaten som nu står vid talarpodiet inleder föreläsningen med att gratulera juriststudenterna till ett utmärkt val av utbildning. Thomas Bodström känns väldigt bekväm i situationen, och det märks att han försörjer sig på att övertyga och övertala.

Den röda tråden genom hela timmen är att studenterna får smaka på att gå på arbetsintervju. Tips och råd och dos and don’ts. Språkets makt betonas, och personlighet lyfts upp för att lugna ner betygshetsen.
– Personligheten är det enda riktigt unika ni har, tänk alltid på det.

När det pratas om politik märker man att han har en viss jargong. Det gestikuleras och slås nävar i bordet. Politiker porträtteras mellan raderna som löftesgivare och advokater som verkställare. Det är inte så svårt att förstå att det är framtida jurister han föreläser för. Och att det är den delen av karriären som Thomas Bodström värdesätter högst. Vilket, om man tittar tillbaka i tiden, kanske är förståeligt när man jämför hans karriärsval – som justitieminister eller advokat.

Inne på Juridicum kan man nästan ta på den akademiska stämningen. Publiken lyssnar ihärdigt och suger åt sig av informationen. Nästan som om alla räknar med att söka jobb på Thomas Bodströms egen byrå.

Jag har själv svårt att hålla leendet tillbaka när han berättar om sin egen arbetsintervju med Göran Persson. Det är något nästan absurt över tanken att även män med en uppenbar pondus kan spilla kaffe på sin skjorta i ren nervositet. Och igenkänningsfaktorn ligger på max när han förklarar hur han i ren desperation gått in på McDonalds toaletter för att tvätta bort fläcken inför sitt möte med dåvarande statsministern. Här vinner Thomas Bodström publiken och mig. På fläcken.

– Personligheten är det enda riktigt unika ni har, tänk alltid på det, säger Thomas Bodström till åhörarna.  Foto: Daniel Kodipelli.
– Personligheten är det enda riktigt unika ni har, tänk alltid på det, säger Thomas Bodström till åhörarna.
Foto: Daniel Kodipelli.