Våga ta plats i debatten

Allting har sitt slut, så även en studietid i Lund. Utbildningskrönikör Isak Engqvist har skrivit sina sista tentor och uppsatser på Juridicum och kastar sig nu ut i arbetslivet. Men ett viktigt budskap vill han skicka till alla som har förmånen att stanna kvar i studentbubblan – våga ta plats i debatten!

Den lundensiska studentbubblan är på många sätt en härlig plats att befinna sig i. Många träffar här vänner för livet, eller den stora kärleken. Man engagerar sig i nationen, kåren eller varför inte i någon ut av Lunds alla spexföreningar. Man firar tentavinster och klagar på institutionen över en Widerbergare i Lundagård. Det är denna bubbla som jag nu lämnar. Med allt klart på juristprogrammet är det nu resten av livet som väntar.

Nu kan jag inte påstå att jag på något sätt besitter kunskap eller visdom som berättigar mig att ge ut råd, men nu när jag snart börjar närma mig mitt sista skrivna ord som utbildningspolitisk krönikör ska jag göra ett försök.

Glöm inte att det är fler som lyssnar på dig än vad du tror och att du som student har stora möjligheter att göra din röst hörd i samhället och påverka vilken kurs Sverige har, nu och i framtiden. Om man politisk står på den liberala sidan så se till att stå upp för din, men kanske framförallt för andras frihet.

Kämpa för en högre utbildning som fokuserar på kvalité och inte kvantitet, kämpa för att dina fantastiska studieår också ska ge utdelning så att du kan få ett jobb efter avslutad examen och se till att fortsätta kampen för att fler människor ska kunna komma till Sverige, inte minst studenter och inte bara ta del av den utbildning vi har utan också bidra till din, min och Sveriges utveckling.

Men även fast du inte politiskt hänger med mig i det liberala hörnet så ta tillfället i akt och använd studenttiden för att berätta om vad du brinner för och vad du tror gör utbildningen och Sverige än bättre framöver. Våga kasta dig ut på tidningarnas debattsidor, delta i debatten på nätet eller varför inte engagera dig i ett politiskt parti eller politiskt studentförbund.

För det är vår generation som mycket snart kommer vara tongivande i Sverige. Det är vi som kommer vara de tunga rösterna i näringslivet, kulturlivet, ideella Sverige och givetvis det politiska Sverige. Och det är nu det börjar. Så samtidigt som du ska njuta av alla fester, resor och härliga dagar och kvällar med dina kompisar så glöm inte att ägna en tanke åt världen utanför den lundensiska bubblan.

Höj rösten och berätta vad du tycker är fel med samhället och vad man borde göra i stället. För det är fler som lyssnar på studenternas höja röster än vad man tror.