”Vänta inte på inspiration”

- in Nyheter

Hallå där… Sandra Beijer, en av Sveriges främsta bloggerskor som är aktuell med sin första roman ”Det handlar om dig”.

Du kommer till Lunds stadsbibliotek idag onsdag för att föreläsa om skrivande och din väg till debutromanen. Hur växte idén om bokens handling fram?
– Jag har velat skriva en bok sen urminnes tider, och försökt flera gånger men aldrig lyckats. Inte ens halvvägs. Sen bestämde jag mig bara. Och så visste jag att jag ville skriva om kärlek. Så jag började helt enkelt från punkt ett, den första kärleken. Det är något vackert och speciellt med den första kärleken, som att ingen annan i världen någonsin känt så som man gör i det tillfället.

Baseras boken på ditt liv?
– Boken är en fiktion, men jag tror att det finns delar av mig och mitt liv i den. Att den är en blandning av mina lyckliga och mina olyckliga stunder. Och att vissa händelser i boken kanske till viss del har hänt – men inte i den exakta formen som det beskrivs i handlingen.

Har du något tips till de som vill skriva men inte riktigt vågar eller fastnar?
– Att inte sätta sig framför ett tomt dokument och tro att allt ska ske av sig självt. Man kan organisera kapitlen, ha en början och ett slut. Skapa ett manusskelett som man följer. Helt enkelt ha lite kött på benen innan man börjar.

Hur botar du skrivkramp?
– Mitt bästa knep är att inte vänta på inspiration. Jag sätter av tid till att skriva, och även om jag inte är i skriv-mood så skriver jag ändå. Så tänker jag att jag får ändra senare ifall det inte blir bra. Mer disciplin än kreativitet om man säger så.

Har du planer på fler böcker?
– Jag hoppas det! Jag håller på och skriver ett nytt manus, men det är ingen som läst det än. Men jag hoppas verkligen att det blir fler böcker.

  • Sandra Beijer driver bloggen niotillfem med över 170 000 unika läsare i veckan.
  • Hon föreläser om skrivande och sin bok Det handlar om dig den 19 november klockan 18.00 i Atriumgården på Lunds Stadsbibliotek.