Krischan riskerar alkoholtillståndet

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Kristianstads nations serveringstillstånd kan vara i fara. Nu utreds nationen av tillståndsenheten på Lunds kommun.

Torsdagens tillsynsbesök på Kristianstads nation, Krischan, blev inte som vanligt för tillståndsenheten. Nationen hade fest med serveringstillstånd och enligt tillståndsenheten uppträdde flera av nationens jobbare berusat. Tillståndsenheten kunde se hur jobbarna fyllde på starköl i kaffekoppar utanför gillestugan och hur de sedan drack alkohol som inte tillhörde nationen inne i gillestugans kök.
– Vi har ett allvarligt ärende på Kristianstads nation just nu och ska starta en utredning huruvida de kan ha kvar sitt permanenta tillstånd, säger Annika Landfors, chef för tillståndsenheten på Lunds kommun.
– Alla tillfälliga alkoholtillstånd för nationen är stoppade. Utredningen tar tid att genomföra, men den får visa om fler åtgärder ska vidtas från vår sida, säger hon.

Andra jobbare
I torsdags kväll hade Krischanstaspääxarna föreställning och enligt nationens kurator Madeleine Forsberg var det ett externt jobbarlag som jobbade i köket.
– Det här var ingenting som vi visste om, utan det var jobbarlagets egna grejer. Jobbarlaget bestod av spexare utifrån och var inte en del av vår nation. Det är så jäkla tråkigt när något sånt här händer, säger hon.
Nu riskeras alkoholtillståndet. Vad kan ett indragande av alkoholtillståndet ge för konsekvenser för er?
– Det skulle vara en katastrof. Två av våra större utskott är just pub och nattklubb, så vi skulle få ändra hela verksamheten.
Vilka åtgärder kommer ni vidta?
– Vi ska ha bättre koll på våra lokaler. Mer information och mer tydligare information till förmän och jobbare om vad som gäller. Vi har redan bra rutiner och jobbar stenhårt med det här, säger Madeleine Forsberg.

Går utbildning
Vid varje terminsstart arrangerar kommunen, Akademiska föreningen, kårerna och nationerna alkoholutbildning för de förmän och tjänstemän som ska jobba med alkoholrelaterad verksamhet på nationerna. Torsdagens tillsynsbesök gör Annika Landfors besviken.
– Vi har jobbat så hårt med utbildningar och information till nationerna, och så händer det här. Det är ett stort bakslag att vi hittar detta år 2014, säger hon.
– Är detta ett enstaka fall eller har hela nationsvärlden ändrat inställning till alkoholserveringen, frågar Annika Landfors retoriskt.

 

Artikeln har korrigerats efter publicering.