Nu är det hyreshöjning igen

I januari bjuder AF Bostäder på en försenad julklapp. Och det är inte en mjuk det är tal om, utan en hård och härlig hyreshöjning.

”Vad är väl ett nytt år om det inte kommer med nya hyreshöjningar?”, är en devis som AF Bostäder har tagit fasta på. Från och med den första januari 2015 kommer hyresnivåerna för AFB:s hyresgäster stiga med 2 procent, en utveckling som närmast börjar likna en tradition här i staden. Det är nämligen elfte året i rad som detta sker. Trots att inflationen är nästintill obefintlig i Sverige.
I absoluta tal innebär detta att hyresgästerna, beroende på tidigare hyresnivåer, kommer att betala mellan 63 och 110 kronor ytterligare i månaden.

Henrik Krantz är VD för AF Bostäder. Foto från när bostadsområdet Vegalyckan började byggas. Foto: Carl-Johan Kullving
Henrik Krantz är VD för AF Bostäder. Foto från när bostadsområdet Vegalyckan började byggas.
Foto: Carl-Johan Kullving

Blir årlig höjning
Henrik Krantz, VD på AF Bostäder, ser inte heller att detta är en trend som kommer att vända i första taget. Som situationen ser ut just nu kommer hans hyresgäster kunna förvänta sig en årlig höjning även i  framtiden.
– Vi kommer att fortsätta höja hyrorna, kan jag säga. Förhandlingarna om hyresnivåerna kan förstås landa i olika saker emellanåt, säger Henrik Krantz.

Vad beror då de höjda hyrorna på? Enligt Henrik Krantz är det primärt två saker som ökningarna syftar till att finansiera.
– Det första är de kostnadsökningar som vi drabbas av. Och då pratar jag om höjda värmekostnader, el, media och så vidare. Och i det ingår också löneökningar och entreprenörer vi anlitar har höjt kostnaderna för sina tjänster. Den andra biten är just de underhållsprojekt vi håller på med och nyproduktionen, som är rätt substantiella hos oss, säger Henrik Krantz.
Men de här förbättringarna på bostäderna, kommer studenterna märka av dem?
– Ja, jag hoppas att studenterna hela tiden märker av våra åtgärder. Vi har två stora projekt på gång ute på Kämnärsrätten och Vildanden. Vi rustar också upp korridorer och vi håller på med ett jättestort projekt som bygger på att vi uppdaterar pentryrum till modern standard. Och sedan ser man ju att vi har byggkranar överallt, säger Henrik Krantz.
På till exempelvis Parentesen kommer hyrorna hädanefter vara ungefär 3000 kronor. Men där saknar många av rummen duschar och dylikt. Är det då rimligt att ta ut så mycket i hyra?
– Ja, men då ska man också tänka på att det är nio månaders hyra det handlar om. Så totalt sett behöver de ändå inte betala mer än tjugosjutusen kronor om året. Men Parentesen är ett bra exempel, då jag tycker att man ändå får ganska mycket för pengarna där. Hyran är ganska låg, och även det absolut inte är vår högsta standard, så är det ett ganska bra pris.
– Det kunde vara värre, alltså.
– Ja.

Pierre Andersson, bostadsombudsman. Foto: Carl-Johan Kullving
Pierre Andersson, bostadsombudsman.
Foto: Carl-Johan Kullving

Bomben gillar hyreshöjningen
Hur ställer sig då AF Bostäders bostadsombudsman Pierre Andersson, studenternas valda representant på den utannonserade hyreshöjningen? För eller emot? Svar: Han lutar mot det första alternativet.
– Ja, man brukar göra hyreshöjningar varje år, så det är väl inget speciellt med det. Men jag tycker absolut att en hyreshöjning på 2 procent är rimlig.
Du ser inga problem med det överhuvudtaget?
– Det är väl klart att det är trist med hyreshöjningar. Men vi har ändå bland de billigare studentbostäderna i Sverige och därmed anser jag inte att en höjning skulle vara ur sin plats, säger Pierre Andersson.