Lund gör upp med Uppsala

- in Nyheter

I Uppsala sitter Kodjo, Linnea Henriksson och Petter inspärrade i Musikhjälpens studio för att samla in pengar för att stoppa spridningen av hiv. I Lund bidrar både nationer och spexare för att hjälpa till i kampen.

Det är sjunde året som Sveriges Radio håller i Musikhjälpen. Årets kampanj, som startade den 8e december och avslutas nu på söndag, uppmärksammar och samlar in pengar till bekämpningen av hiv.

För Hallands nation är det tredje gången gillt som Musikhjälpens kampanj uppmärksammas. Under veckan anordnar nationen flera aktiviteter vars intäkter oavkortat kommer att stödja Musikhjälpen. Under torsdag eftermiddag bjöd Hallands Nation in till ett julpysselcafé och mer pengar kommer när inkomsterna från fredagsklubben och lördagens luciafrukost räknas in.
– Hiv är något som man inte direkt pratar om i skolan och det berör alla oavsett kön och ålder, därför är det viktigt att uppmärksamma sjukdomen, säger Tove Eklund, notarie på Hallands Nation.

Sara Bäckström och Jonna Glemne från Projekt 6 informerade om hiv och hur sjukdomen verkar. Foto: Jens Hunt.
Sara Bäckström och Jonna Glemne från Projekt 6 informerade om hiv och hur sjukdomen verkar.
Foto: Jens Hunt.

Undervisar om hiv
Till julpysslet var även studentföreningen Projekt Sex, P6, inbjuden. Föreningen arbetar för att föreläsa om sex och främja lundastudenternas sexuella hälsa. Jonna Glemne från P6-utskottet Sex-And-Such berättade om den stora okunskapen kring hiv.
– Folk vet om att hiv kan smitta vid sexuellt umgänge, men vissa tror att hiv överförs med kyssar. Men för att bli smittad av saliv så skulle man behöva dricka ett helt badkar av det, berättar Jonna Glemne. Hon berättar även att dagens bromsmediciner är så pass effektiva att sjukdomen, efter en tids användning av bromsmediciner, inte längre är mätbar vid ett blodprov.

Spexare menar allvar
Amanda Ralfsson, regissör för Boelspexarna, är tillsammans med vännen Hilda Kjellberg initiativtagarna till insamlingen ”Spexlund stödjer Musikhjälpen”. Alla som vill kan sms:a in en valfri summa till insamlingen.
– Jag är ett stort fan av både Musikhjälpen och spex och tänkte att det borde gå att kombinera och jag vet att spexare är väldigt vänliga människor, säger Amanda Ralfsson.
Blir detta en ny tradition?
– Det hoppas jag! Även om jag inte kommer vara spexare och om ingen annan tar initiativet, så kommer jag att hålla i insamlingen nästa år, säger Amanda Ralfsson.

Skänker lunch-, öl- och kaffepengar
På Östgöta, Kalmar och Helsingkrona nation har veckans inkomster från lunch-, pub- och caféverksamhet öronmärkts till Musikhjälpen. På Lunds nation har man genom Radio Lund, uppmanat lyssnare att bidra till Musikhjälpen och Sydskånska nationen skänker hela vinsten från den kommande söndagens Kafé Matiné. Dessutom kommer Tankesmedjan i P3 till Sydskånska nationen ikväll för att quiza in mer pengar till kampanjen.

Hallands nation stödjer Musikhjälpen i år igen. Foto: Jens Hunt.
Hallands nation stödjer Musikhjälpen i år igen.
Foto: Jens Hunt.