Studieuppehåll blev världsomsegling

- in Nyheter

Hallå där… Josefin Flodgren, civilingenjörsstudent på LTH som under ett fyra år långt studieuppehåll tog chansen att segla jorden runt och skriva en bok om upplevelserna.

Vad gjorde egentligen att du ville ge dig ut på en världsomsegling?
– När jag och min pojkvän Ivan träffades hade han precis köpt båten som vi seglade med och skulle segla hem den till Sverige från USA. Så jag seglade med från Azorerna till Sverige och där föddes idén om att det hade varit kul att göra en längre resa. Så vi jobbade ett år samtidigt som vi gjorde iordning båten för att kunna ge oss av.

Hur var det att vara iväg och segla i tre år?
– Det var verkligen jättespännande och roligt men samtidigt vad det väldigt tufft och jobbigt under vissa delar av resan. En av utmaningarna var att vi inte hade så mycket pengar och fick leva billigt. Men det var var väldigt häftigt att få komma hamnvägen till olika platser, det var ett helt annat sätt att komma till ett land.

Du har även skrivit en bok om resan?
– Ja, ”Saltvattenliv”. Boken baseras delvis på en blogg som jag hade under resans gång, men mycket är nyskrivet. Jag skrev en hel del på resan, ofta fanns det inte mycket att göra när man var flera veckor på havet så skrivandet blev ett bra sätt att fördriva tiden, mest för att det är kul. Just då kändes det väldigt långt bort att det skulle bli en bok till slut.

Hur har resan påverkat dina studier?
– Det var ganska tufft att komma tillbaka, man hade ju varit i en helt annan värld under så lång tid. Men det var också väldigt motiverande och jag kände att jag kämpade mer än vad jag gjorde innan uppehållet. Innan funderade jag inte så mycket på att jag skulle bli klar och ut och jobba och så. Man värdesätter så mycket när man kommer tillbaka också, hur fint och ordnat allt är här, och vilket bra utbildningssystem vi egentligen har.

Vad skulle du ge för råd till andra äventyrslystna studenter?
– Jag tror det är värt jättemycket att göra något annat ett tag och få lite perspektiv på utbildningen, det blir ofta väldigt intensivt när man är mitt i det. Det kan vara bra att få tid att reflektera och inte alltid hålla så högt tempo.