Vi vill ju bara sova

- in Studentliv
@Annika Skogar

Sover du för lite, för mycket eller kanske inte alls? Då är du inte ensam. Uppemot 30 procent av Sveriges studenter lider av sömnproblem.

Det är sen tisdagseftermiddag på Universitetsbiblioteket i Lund. I bibliotekets östra läsesal sitter nio personer. En av dem markerar allt i sin lagbok med gul tusch, en annan sitter djupt försjunken i facebookchatten. De flesta andra läser. Men en kille har gett upp. Han har slutit ögonen och somnat på boken.

Hans trötthet kan ha flera anledningar men, känslan delar han med många. När CSN 2013 gjorde en undersökning bland 5 182 studenter om deras olika vanor uppgav 36 procent att de hade problem med sömnen. Det här är också en av de absolut vanligaste orsakerna till att studenter söker hjälp hos Studenthälsan i Lund.

Marianne Ors, senior läkare på sömnkliniken vid Lunds universitetssjukhus, tror att sömnproblemen bland studenter har flera orsaker. Hon upplever bland annat att studenter i dag är oerhört ambitiösa i sina studier, men också att många kan känna sig ensamma på en stor studieort som Lund.
– I jämförelse med befolkningen i övrigt finns det lite andra typer av sömnproblem. Problemen är ofta mer stressrelaterade och mer relaterade till perioder av depressivitet, ångest och oro, säger Marianne Ors.

Ytterligare en förklaring till de tunga ögonlocken kan vara att vi helt enkelt sover för lite.
– Det ska inte vara svårt att varken hålla sig vaken eller gå upp på morgonen om du sovit de där sju-åtta timmarna men vi vet att de flesta går och lägger sig alldeles för sent för att komma upp.

Sömnproblem är dock ingenting som är isolerat till stressade studenter. Siffrorna varierar, men enligt Statens beredning för medicinsk utvärdering så lider runt 24 procent av Sveriges befolkning av sömnproblem. Sömnmedel är, enligt Marianne Ors, ett av de absolut mest utskrivna läkemedlen i svensk sjukvård i dag.

Men trots att sömnproblem är ett så pass utbrett problem så saknas det i stort sett helt undervisning kring sömn på läkarprogrammet.
– Inte ens de som utbildar sig som specialister inom neurologi får mer än en mycket enkel sömnutbildning, säger Marianne Ors.
Bristen på kunskap tror hon beror på att andra medicinska behov tränger sig på.
– Du dör av cancer och tumörer men det är ju väldigt sällan någon dör av sömnbrist. Du mår dåligt, men du dör inte.

Marianne Ors tycker att det är uppenbart att hälsovården skulle behöva mer kunskap om sömn. I hela Region Skåne är det endast sjukhuset i Lund som har en särskild sömnklinik.
– Att bota sömnproblem handlar ofta om livsstilsförändringar och då måste doktorn veta lite om hur sömn och vakenhet fungerar. Det handlar om att sakta hitta strategier, på samma sätt som när man ska gå ner i vikt, säger Marianne Ors.

En dålig natts sömn då och då är dock inget att bekymra sig över, även om en viktig tenta väntar dagen efter.
– Även om man sovit dåligt en natt så kan man skärpa sig när det verkligen gäller. Du kommer sova bättre natten därpå så det är inget att stressa upp sig över, säger Marianne Ors.

Doktorns bästa råd – så kommer du upp på morgonen

1. Skaffa anledning att vara trött lagom till natten. Fysisk aktivitet och dagsljus är viktigt under de vakna timmarna. Är du väldigt stillsam under dagen behövs inte så mycket sömn på natten.

2. När klockan ringer – snooza inte. Att snooza gör dig inte piggare utan du hamnar i ett läge mellan vakenhet och sömn. Börja i stället sträcka på dig likt en katt.

3. Tänd ljuset. Det stänger av sömnhormonet: ”Inget myspys på morgonkulan utan full belysning på badrummet.”