”Vi vill reclaima julen”

- in Nyheter

Hallå där… Pontus Liljefors, som tillsammans med Adam Leckius anordnar Julvilja på Café Athen i AF-borgen imorgon.

Vad är Julvilja?
– Det är en mötesplats som grundar sig i gemenskap och engagemang. Vi har bjudit in ideella organisationer såsom Tamam, Help to Help och Fossil Free, vi bjuder på vegetarisk soppa och kommer ha live-musik. Det är viktigt för oss att alla ska kunna delta, därför har vi fri entré och håller en insamling till de deltagande organisationernas arbete, säger Adam Leckius.

Varför har ni det här projektet?
– För att vi tror att det här är vad människor faktiskt vill ha på julen. Konsumtionen tar lätt över julen och även om det kan vara roligt att få saker tror vi ändå att julen handlar om kärlek, engagemang och gemenskap, säger Pontus Liljefors.

Hur kan allt vara gratis?
– Det var svårt att lösa en budget men alla jobbar ideellt. Det är vi och vår kompis Linnea Hall som uppträder och Pontus pappa Sven Liljefors som står för soppan. Det är han som är den verkliga hjälten i historien, förklarar Adam Leckius.

Älskar ni julen?
– Verkligen! Vi vill reclaima julen, ta tillbaka den från köpcentrum och dela den med människor. Det är något paradoxalt med att julen inramas av sånger och texter med vackra budskap samtidigt som vi konsumerar mer än någon annan tid på året. Denna konsumtion som är problematisk ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi vill erbjuda ett alternativ till detta och ta fasta på det som betyder något – att umgås tillsammans utan stress och press, berättar Pontus Liljefors.

Vad önskar ni er i julklapp?
– Inga prylar, bara lugn och ro, säger Adam Leckius
– Fred och kramar. Och pappas bönsoppa, säger Pontus Liljefors.

Vill du också avnjuta Pontus pappas bönsoppa ska du komma till Café Athen imorgon.

  • Var: Café Athen i AF-borgen
  • När: Imorgon, torsdag, 18.00. Programmet börjar kl 19.00.
  • Vad: Julmys med gratis soppa, musik och diskussion.